билки за сън

Изберете правилните билки за сън, но и не само! Много хора страдат от проблеми със заспиването и поддържането на здрав сън, което може да доведе до умора и затруднена концентрация през деня. Причините за тези нарушения могат да бъдат многобройни и разнообразни, затова е важно да се разбере какво ги причинява и какви мерки могат да се предприемат за подобряване на подобно състояние. А, нека сега разберем повече за причините, водещи до безсъние, както и за билките за сън, които ние препоръчваме!

Причини за смущения в съня

Физическите разстройства, като метаболитни или дихателни заболявания, хормонални промени, проблеми с щитовидната жлеза или хронична болка, могат да бъдат основни причини за безсъние. Освен това, психологически фактори като стрес, напрежение на работното място, семейни проблеми и социални трудности също могат да влияят негативно върху качеството на съня.

Много лекарства могат да имат страничен ефект върху съня. Кофеинови стимуланти като кафе, чай, кола и енергийни напитки също могат да влошат качеството на съня, както и алкохолът, който макар и да помага за заспиване, нарушава поддържането на съня.

Сънната апнея е често срещано състояние, при което има повтарящи се паузи в дишането по време на сън. Това не само нарушава съня, но може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане. Признаците на сънна апнея включват силно хъркане и умора през деня. Друг проблем е синдромът на неспокойните крака, който причинява усещания като изтръпване и парене, водещи до непреодолимо желание за движение на краката и отново сериозни нарушения на съня.

Съвети и билки за сън

За да се подобри сънят, е важно да се избягват смущаващи фактори като шум, светлина и твърде топли помещения, в които спите. Спазването на редовно време за лягане, съкращаването на следобедния сън до максимум 30 минути, избягването на късно хранене, никотин и алкохол, както и прекратяването на спортните занимания поне 2 часа преди лягане, са полезни мерки. Ако причината за безсънието е медикамент, това трябва да се обсъди с лекар или фармацевт.

Билковите хапчета за сън могат да предложат нежна подкрепа без риск от пристрастяване. Много от тези билки за сън действат най-добре в комбинация, защото техните свойства се допълват. Най-добре е да се приемат готови продукти под формата на капсули, таблетки или капки, като те трябва да се приемат половин час преди лягане. Пълният ефект обикновено настъпва след около 2 седмици. А, сега – ето ги и нашите любими билки за сън, които може да опитате:

  • Валериана (Valeriana officinalis) – известна със своето анти-тревожно и успокояващо действие, Валериана е ефективна срещу трудно заспиване и поддържане на съня. Въпреки ползите, тя може да причини стомашно-чревни оплаквания и не се препоръчва за бременни жени, кърмачки и деца под 12 години.
  • Маточина (Melissa officinalis) – известна с успокояващите си свойства, маточината помага за намаляване на тревожността и улеснява заспиването.
  • Пасифлора (Passiflora incarnata) – това растение има анти-тревожно и успокояващо действие, насърчавайки заспиването.
  • Обикновен хмел (Humulus lupulus) – използван заради успокояващия си и подобряващ съня ефект, Хмелът помага за поддържането на здравословен ритъм сън-бодърстване.
  • Лавандула (Lavandula angustifolia) – Лавандулата има успокояващо и сънотворно действие, което помага за подобряване на съня. Възможни странични ефекти включват подуване на корема и стомашна болка, така че – бъдете внимателни при употребата на тази билка за сън.

Спазването на тези препоръки и използването на подходящи билки за сън може значително да подобри качеството му и да намали проблемите, свързани с безсънието.

Освен билки за сън, приемайте и правилния продукт

Понякога, дори при идеални условия, сънят просто не идва. За тези случаи има ефективно решение, наречено Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Този продукт е изцяло натурален и оказва положително влияние върху цялата нервна система, което прави заспиването по-лесно, а сънят – по-дълъг и качествен. Основните му съставки са мелатонин и екстракт от Валериана. Мелатонинът е хормон, който регулира цикъла на съня, докато Валериана има успокояващ ефект върху тялото. Комбинацията от тези две съставки създава хармония в съня и успокоява цялото тяло, като всяка от тях усилва действието на другата.

Продуктът може да бъде намерен в аптечната мрежа или да се поръча онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари