“Стабилността е признак на умения, цикличността е свойство на живота.”

Биоритъм – периодично повтарящи се изменения в характера и интензивността на биологичните процеси и явления. Във всеки жив организъм, независимо дали е растение, животно или птица има вътрешен часовник който подсказва на тялото какво да прави в конкретната минута. Върху състоянието на циркадния ритъм оказват влияние различни фактори. Те могат да бъдат както природни (слънце, луна, метеорологични условия и др.), така и социални (дневен режим).
Денонощната активност на организма при хората е различна. Ето защо всеки човек има свой собствен хронотип, който позволява да бъде определен като:

  • сутрешно активен – “чучулига”;
  • активен през нощта – “сова”;
  • смесена активност – “гълъб”.

Синхронизирането на вътрешните биоритми на човека с външната среда се осъществява от хипоталамуса (отдел в главния мозък) или по-скоро от произведените хормони:

  • Мелатонин – “нощен” хормон
    Неговата нощна концентрация в организма е 30 пъти по-висока от дневната. Нивото му може да се повиши и през деня, след интензивни физически натоварвания, когато се чувстваме уморени. Зимата, при кратки светли дни, тялото ни произвежда повече мелатонин, което ни кара да се чувстваме по-отпаднали и сънливи.
  • Серотонин – хормонът на щастието.
    Хормонът е активен когато изпитваме чувства на радост, щастие и любов и други положителни емоции. Производството на серотонин е възможно да се активира с употребата на някои продукти, като шоколад, банани, червена риба, смокини, сливи, домати, сирене и др. Но трябва да се помни, че предозирането с хормона на щастието е опасно.

Как да настроим биологичният часовник?

Върху човешкия биоритъм без съмнение оказват влияние магнитните бури, климатичните условия, но всеки реагира по различен начин. Всичко зависи от здравословното състояние и възрастта. Разбираемо е, че възрастните хора понасят по-тежко подобни промени.
За правилното функциониране на биологичния часовник е много важно да се яде по едно и също време, да се почива в следобедните часове (най-малко 15-20 мин.) и да се прекарва известно време в състояние на покой.

Сън

Трябва да се стараете да лягате и ставате по едно и също време. Първите 4-5 часа са изключително важни за качеството на съня. Много важна е достатъчната осветеност на помещението през деня. Преди лягане за спокоен сън е добре да се избягват преяждането, стимулиращи напитки и прекомерната употреба на алкохол.
При проблеми със съня е препоръчително да се използват безопасни средства, каквито са природните екстракти. Доказани съставки за лесно заспиване, качествен и продължителен сън са мелатонин и валериана, съдържащи се в продукта Виватонин Лека Нощ. Прилага се по 1 капсула вечер 30-60 мин преди сън. Може да се използва и продължително време до преодоляване на проблема.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари