валерияна

Валериана е растение с доказани лечебни свойства, което често се препоръчва при нервност и безпокойство. Но все повече се използва и при проблеми със съня. Данните за лечебните свойства на Валериана датират още от древногръцки и римски времена. Днес Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ я определя като безопасна и много по-безвредна от редица синтетични лекарства.

Валериана – потенциални ползи

  • Облекчение на безпокойството и други прояви на тревожност
  • По-бързо заспиване
  • По-добро качество на съня
  • Облекчаване на сутрешен махмурлук

Комбинирани проучвания доказват подобрение на съня при използване на Валериана

Обобщение на данните от 6 независими проучвания доказват значително подобрение в качеството на съня при група хора, които използват Валериана.

Екстракт от корен от Валериана – как действа?

Много изследователи смятат, че благоприятният ефект от билката се дължи не само на едно вещество в състава й, а на комбинация от всичките й компоненти. Според Националния институт по здравеопазване, някои от химичните съединения в растението проявяват успокоителни свойства.

Но все още не е ясно как Валериана въздейства върху мозъка. Най-често обсъжданата теория е, че екстрактът от Валериана стимулира освобождаването на химикал, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA), която понижава активността на нервните клетки. Освен това екстрактът от Валериана блокира действието на ензим, който разгражда GABA.
Комбинацията от всички тези фактори води до успокояващия ефект, който изпитват хората, приемащи Валериана.

Валериана и мелатонин – две ценни вещества за дълбок и спокоен сън

В настоящата публикация споделихме за ползите от приема на екстракт от Валериана. Но за здрав и пълноценен сън има още едно вещество, без което се нарушават естествените биоритми и цикъла на съня. Става въпрос за мелатонин – вещество, което се синтезира в мозъка от аминокиселината триптофан, но някои фактори пречат на производството му и това е една от основните предпоставки за проблеми със съня.

Комбинацията от тези две вещества в природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night го правят изключително средство срещу тревожност и безсъние.

Мелатонинът, познат още като хормон на съня, играе важна роля за регулиране на биологичния часовник. Обикновено най-високите му концентрации са през нощта, но в някои ситуации не се произвежда достатъчно количество и тогава е добре да се приема допълнително. Екстрактът от Валериана пък действа успокоително и допълнително улеснява заспиването.

При проблеми със съня се препоръчва прием на Виватонин Лека Нощ всяка вечер по 1 капсула, 30 до 60 минути преди лягане.

Виватонин Лека Нощ е природна алтернатива на сънотворните лекарства и освен че улеснява заспиването, съдейства и за по-голяма продължителност на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари