Джет Лаг ефектът

Джет Лаг е съвременен термин, използващ се за онагледяване на промените които настъпват в организма и трудностите при аклиматизирането на тялото към новите условия след продължителни пътувания на големи разстояния с пресичане на различни часови пояси. При дълъг полет със самолет биологичният часовник трябва буквално да се актуализира спрямо времето на новото място, където пътуващият се намира. В противен случай мозъкът би дал сигнал за заспиване, въпреки, че в новата часова зона е ден и обратно.

Джет лаг ефектът е временен, а силата на изявата му зависи от това колко часови зони са преминати при пътуването и в коя посока се е пътувало. Обикновено по-лесно се понасят от организма дългите пътувания на запад. Счита се, че е необходим средно по един ден време за възстановяване и привикване на организма към условията на всяка пресечена часова зона.

Затрудненията от джет лаг ефекта предизвикват временна влошена функционалност на организма, нетрудоспособност, изтощение и умора.

Тези последствия сполетяват всеки пътуващ на далечни разстояния, на всяка възраст. Най-силни са последствията при възрастните хора, екипажите и помощния персонал на самолетите, както и при редовно пътуващите хора.

Силата на джет лаг проявите се засилват при емоционални натоварвания, стрес, прекомерен прием на алкохол и кофеин. Последствията върху организма са свързани с проблеми със съня и нарушаване на циркадния ритъм. Той е основната движеща сила, според която мозъкът се ориентира кога да подава сигнали за заспиване или събуждане и разсънване. Циркадният ритъм работи на строг 24-часов режим, който се удължава или респективно скъсява изкуствено при дълго пътуване и е необходимо време за ориентиране на мозъка и пренастройване към новата ситуация.

Усещането за сънливост вечер и за ободряване сутрин се дължат на секретирания в мозъка хормон мелатонин, чиято секреция се регулира от тъмнината и светлината, засилва се вечер и намалява сутрин. Пристигането на ново място, където се стъмва по-рано или по-късно предизвиква изменения в интензивността на секрецията на мелатонин и съответно времето за сън се променя. Оттам произлизат и затрудненията със заспиването навреме, които при продължителни и чести пътувания имат омаломощаващо влияние върху целия организъм.

Нормализирането на съня при джет лаг или други влошаващи го състояния, може да се постигне с приема на мелатонин под формата на добавка към храната.

Приемането на мелатонин вечер преди лягане помага на мозъка да упражни по-лесно ролята си за превключване към нощен режим и заспиване. Оптимални количества мелатонин са включени в състава на природния продукт Виватонин Лека Нощ. С допълващото влияние на добавената валериана, мелатонинът във Виватонин Лека Нощ помага успешно за превъзмогване на умората, стреса, безсънието и другите проблеми със съня, свързани с дългите пътувания и промените на часовите пояси.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари