проблеми със съня

Жените, страдащи от безсъние, недоспиване, често събуждане нощем и други проблеми със съня са силно застрашени от развитие на диабет тип 2. Хроничната изява на дори само едно от посочените нарушения на съня повишава риска от диабет с 48%. Опасността за здравето на засегнатите жени е толкова по-висока, колкото по-сериозни са проблемите със съня и колкото по-дълго жената отлага решаването на проблема си.

Не омаловажавайте проблемите със съня

Учени от Бостън (САЩ) са установили връзката между нарушенията на съня и повишения риск от диабет при жените. Затова те призовават жените да не подценяват по никакъв начин евентуалните проблеми със съня, особено хроничните такива.

Всеки може да премине през период от няколко дни, в които спи лошо и не може да си набави необходимото количество от пълноценен и спокоен сън. Такива състояния обаче нормално отминават за 2-3 дни и не представляват сериозен риск за здравето. Проблемът се утежнява тогава, когато трудното заспиване, безсънието и недоспиването като цяло се превърнат в хронично и често повтарящо се състояние. Проблемите със съня може да се превърнат в причина за развитие на затлъстяване или високо кръвно налягане (хипертония). Тези фактори от своя страна са основни предпоставки за развитие на диабет.

Високият риск от диабет при жените с проблеми със съня се потвърждава от научни данни

Споменатите по-горе учени от здравен център в Бостън са проследили около 130 хиляди случая на жени, оплакващи се от хронично безсъние и недоспиване, които не са имали никакви други здравни проблеми. Няколко години след диагностициране на проблеми със съня, над 10 хиляди от въпросните жени са диагностицирани и с диабет.

Проблемите със съня са все по-разпространени, диабетът също. Каква е връзката между двете състояния?

От безсъние и недоспиване се оплакват около 10-15% от хората по света, а се очаква броят им да продължи да нараства. Същото важи и за диабета – заболяване, което в последното десетилетие се разпространява главоломно, дори сред младите хора и децата. Проучването на лекарите от Бостън е първото, което търси връзка между проблемите със съня и развитието на диабет сред жените.

Не са изяснени точните механизми, провокиращи причинно-следствената връзка между двете състояния, но се счита, че разстройствата на съня повлияват метаболизма, нарушават секрецията на хормоните, регулиращи апетита и усещането за глад и може да причинят затлъстяване. Освен това при хора с разтройства на съня, често се наблюдава повишена резистентност към инсулин. Така, индиректно проблемите със съня може да провокират развитието на диабет. Установено е, че рискът е по-сериозен при жените.

Данните от изследването предоставят необходимите доказателства за това, че програмите за превенция на диабет трябва да се насочат по-мащабно към групата на жените, страдащи от хронични разстройства на съня. Решаването на този проблем драстично ще намали риска от развитие на диабет при тези жени.

Сигурно и безопасно решение на проблемите със съня

Такова решение предлага Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – изцяло природен продукт с клинично доказан ефект. Комбинацията от мелатонин (хормон на съня) и екстракт от валериана улеснява заспиването и повишава качеството и продължителността на съня. Виватонин Лека Нощ се препоръчва на всеки, страдащ от безсъние, недоспиване и други нарушения на съня като сигурно средство за преодоляване на проблема и минимизиране на риска от по-сериозни здравни последствия.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари