проблеми със съня

Живеем в ерата на технологиите и ползването на компютри, таблети и мобилни телефони е неизменна част от ежедневието ни. Ползваме ги за лични нужди, за служебни цели и дори когато сме на почивка.

Но за съжаление изкуствената светлина, която се излъчва от дисплеите им, е способна да понижи нивата на мелатонин, което води до нарушения в съня, обясняват американски експерти. Според тях, ако се излагате дълго време преди лягане на т.н. синя светлина, излъчвана от устройствата, със сигурност ще отложите момента на заспиване.
Изследването е озаглавено „Нивото на светлина и продължителността на излагане определят въздействието на дисплеите върху потискането на мелатонина.“

Мелатонинът е биологично активно вещество, което участва в регулирането на циркадните ритми (биологичния ни часовник). Колебанията в нивата му оказват влияние върху желанието ни да останем будни или да заспим.

Проблеми със съня, вследствие на използването на технологични устройства

По време на еволюцията от излагането на слънце е зависело кога се повишават нивата на мелатонин. И днес организмът ни реагира на това вещество по същия начин, както и преди хиляди години. Разликата се състои в това, че днес се излагаме на изкуствени източници на светлина, която въздейства негативно на биологичния ни часовник.

Проучванията показват, че нарушенията в циркадните ритми може да доведат до промени в мозъчните клетки и да причинят проблеми със съня. Изследователи от университета в Южна Калифорния открили, че днес циркадните ритми са от много по-голямо значение за живота, отколкото преди години. Проучванията доказват, че дори два часа излагане на изкуствена светлина от дисплеите на електронни устройства понижава производството на мелатонин с 22%.

Потискането на мелатонин след излагане на светлина от екрана е подобно на излагането на дневна слънчева светлина. С други думи, светлината от дисплея регресира биологичния ни часовник и вместо да ни се доспи в нормалното за това време, ние оставаме будни и нарушаваме ритъма на съня.

Извод – излагането на изкуствена светлина води до проблеми със съня

Екипът от учени съветва производителите на компютри и технологични устройства да наблегнат на създаването на продукти, които са в синхрон с циркадните ритми на човешкото тяло.

И освен да намалим ежедневното излагане на светлината от дисплеите, доколкото това е възможно, можем да възстановим нивата на мелатонин чрез прием на природни продукти.

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е природното решение при всякакви проблеми със съня, независимо от източника на нарушение. Освен че улеснява заспиването, Виватонин Лека Нощ ни дарява със спокоен и качествен сън, лишен от събуждания през нощта. Ефективността му се дължи на активните съставки – мелатонин и Валериана, които взаимно се допълват и допринасят за пълноценен сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари