циркадни ритми

Какво представляват циркадните ритми?

Циркадните ритми представляват цикли на физически, психически и поведенчески промени. Te определят нашата енергичност, кога огладняваме, кога ни се доспива и т.н. Имат роля за редица биологични активности – от промените в настроението до пристъпите на глад. Циркадните ритми са в основата на здравето.

Кога възникват нарушенията в циркадните ритми?

Нарушенията в циркадните ритми възникват при смяна на часовия пояс, при преход от лятно към зимно часово време и обратно, както и при работа на смени, прекомерна употреба на алкохол и т.н.

До какво водят нарушенията в циркадните ритми?

В съвременния начин на живот циркадните биоритми често са нарушени, което води до непълноценен сън, повишена тревожност, нервно напрежение, затлъстяване, хранителни разстройства, мигрена, намаляване на вниманието и концентрацията, апатия и депресия.

Регулация на циркадните ритми по физиологичен начин чрез комбинацията мелатонин и валериана

В организма на всеки човек се произвеждат биологично активни вещества, които регулират поведението ни през деня. Именно такъв е мелатонинът, който регулира биологичния ни часовник и определя кога да заспим и кога да се събудим. Разстройването на биологичния часовник и трудното заспиване най-често е резултат от недостатъчно или ненавременно отделяне на мелатонин вечер. Когато стане тъмно, тялото произвежда повeче мелатонин, докато светлината потиска отделянето му. Излагането на ярка светлина късно вечер или затъмнените помещения през деня могат да понижат производството на мелатонин.

Мелатонин, под формата на хранителна добавка се използва за регулиране на съня и на биологичния часовник. Обичайната дозировка е З мг дневно, като при безсъние тя трябва дa се прилага З0 – 60 минути пpeди сън. Производството на мелатонин в организма се увеличава и чрез потискане на възбудните процеси в централната нервна система, което се постига с прием на екстракт от валериана. Или казано по друг начин мелатонин и валериана взаимно усилват своите ефекти.

За постигането на пълноценен сън всеки може да разчита на приема на Виватонин/Vivatonin® Лека Нощ. Благодарение на включените в състава му мелатонин и валериана, Виватонин Лека Нощ действа много добре при разстройване на биологичния часовник, улеснява заспиването, продължителността и качеството на съня.

Виватони Лека Нощ е естествен жизнен хармонизатор за млада и зряла възраст!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 450

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари