Заспиването с напредване на възрастта

Колкото по-възрастен става човек, толкова по-осезаемо усеща, че започва да спи по-лошо, отколкото в младините си. За някои хора това не е проблем в началото, но ефекта от краткия сън и много ранното събуждане се натрупва и последствията неминуемо се появяват.

Широко разпространен е митът, че за възрастните хора не е необходим дългия сън, от който се нуждаят по-младите. Напротив, доказано е, че дори в напреднала възраст, сънят трябва да е с продължителност поне 7-8 часа, за да осигури адекватна почивка на организма. Физическото и емоционално здраве са неразривно свързани именно с пълноцения сън. Тази връзка е особено важна в по-късните етапи на живота, когато в организма настъпват различни промени, повлияващи съня.

Биологичните фактори са сред основните причини за проблемите със съня при възрастните хора. Много от тях преминават през промени в циркадния ритъм – естествен цикъл, регулиращ усещането за сънливост или бодрост. Намалената секреция на нощния хормон мелатонин кара някои хора на възраст да заспиват по-рано вечер и съответно да се будят по-рано сутрин. При по-тежките случаи обаче разстройството на циркадния ритъм е по-сериозно и хората много трудно заспиват, а съня им е нарушен от чести събуждания. Колкото по-продължително време са налице тези проблеми и не се предприемат мерки, толкова по-трудно се преодоляват.

Различни медицински фактори също може да са причина за проблеми със съня с напредването на възрастта. Особено отчетливи в това отношение са например горещите вълни и нощните изпотявания, предизвикани от хормоналните промени при жените в менопауза. Тези състояния много често са причина за нарушаване на нормалния сън на дамите в тази възраст.

Не на последно място, трябва да се имат предвид и емоционалните фактори, силно повлияващи съня при възрастните хора.

Тревогите и различните притеснения са напълно естествени състояния, придружаващи остаряването, а е ясно, че възрастните хора са много по-податливи на стресиращото и забързано ежедневие. Лягането с обременено от грижи съзнание системно затруднява заспиването, а това от своя страна затормозява допълнително психиката.

Как да се неутрализира негативното влияние на тези фактори?

Въпреки, че повечето последствия от напредването на възрастта не подлежат на контрол, има стъпки, които да се предприемат, за да се подобри качеството на съня. Той има незаменимо влияние върху физическото и психическото здраве на всеки, поради което разстройствата на съня винаги би следвало да се приемат сериозно. За преодоляване на изброените биологични, медицински и емоционални фактори много благоприятно може да допринесе приемът на Виватонин Лека Нощ. С него, независимо от възрастта, всеки човек може да спи по-пълноценно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари