за дълбок сън

Ново изследване показва, че практикуването на високо-интензивни тренировки по-малко от 2 часа преди лягане може да се окаже пречка за дълбок сън. Този тип тренировки предизвикват физиологични промени, които могат да отложат заспиването. В следващите редове вижте повече за връзката между упражненията и качеството на съня.

За дълбок сън има значение кога практикуваме упражнения

За целите на проучването учените правят подробен преглед на 15 предходни изследвания по темата, включващи 194 души. Участниците са на възраст между 18 и 50 години и нямат установени проблеми със съня. Методите, приложени в отделните изследвания, включват полисомнография, актиграфия или субективни данни, подадени от участниците. След анализ на получените данни изследователите установяват как часовете, в които тренираме се отразяват върху качеството на съня.

Оказва се, че правенето на упражнения най-малко 2 часа преди заспиване има положителен ефект върху съня, особено при участниците, които водят заседнал начин на живот. Оптималната продължителност на тренировките е била от 30 до 60 минути, а най-добрата активност за дълбок сън се оказва колоездене.

Но практикувана непосредствено преди лягане, физическата активност може да отложи заспиването и да понижи качеството на съня. Резултатите показват също, че високо-интензивните тренировки леко намаляват продължителността на REM сънят, наричан още бързовълнов (Rapid Eye Movement). Тази фаза е особено важна за работата на нервната система. Според авторите на изследването намалената продължителност на REM съня се отразява отрицателно на когнитивните способности.

Обяснението на учените

Високо-интензивните активности предизвикват силна реакция на симпатиковата нервна система. Тя представлява отговорът на тялото при заплаха, действителна или не. Организмът се подготвя да се бори срещу нея или да избяга от опасността. За целта сърдечната честота и дишането се учестяват, а кръвното налягане се покачва. Подобен физиологичен отговор се задейства при изпълняване на високо-интензивни упражнения, подготвяйки тялото ни за действие, а не за сън. Учените смятат, че този тип активности, практикувани по-малко от 3 часа преди сън, затрудняват заспиването, защото повишават възбудата, телесната температура и симпатиковата хиперактивност. Те могат да бъдат причина и за забавяне на отделните фази от циркадния ритъм, като отложат заспиването, следователно и събуждането за по-късно на другата сутрин. Това се случва поради забавено освобождаване на мелатонин – хормонът, който предизвиква чувство на сънливост.

От резултатите следва, че е за предпочитане физическата активност да бъде ситуирана в по-ранните часове, а не непосредствено преди заспиване. Екипът все пак насърчава читателите да открият какво работи най-добре при тях, относно нивата на енергия и качеството на съня и да се придържат към индивидуалния си режим.

Универсално решение от природата на проблемите със съня

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е уникална комбинация от естествени съставки с действие върху нервната система. Продуктът съдържа високо количество мелатонин и Валериана, които се допълват и взаимно усилват ефекта си. Мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, преминаващи през кръвно-мозъчната бариера. Той играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Улеснява заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня. Валериана е билка с успокояващо действие. Има данни, че биологично активните вещества в екстракта от това лечебно растение успокояват нервната система, намаляват нервното напрежение и стреса. В резултат сънят идва лесно и е продължителен и пълноценен. Екстрактът от Валериана има и други положителни ефекти – подобрява настроението и концентрацията.

Продуктът е безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителна употреба. Не води до привикване и пристрастяване. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари