проблеми със заспиването

Мъчителните проблеми със заспиването увеличават риска от свързания с възрастта когнитивен спад. Това установява проучване на изследователи от Мичиганския университет (UM) в САЩ. Резултатите от него са публикувани в сп. Sleep.

Повече за връзката между проблеми със заспиването и спад в когнитивните умения според проучването

Анализираните данни от 2500 възрастни доброволци сочат, че трудното заспиване е основният модел на безсъние (инсомния), свързан с когнитивен спад. Хората в изследването, които дълго се въртят в леглото, преди да заспят, са с повишен риск от:

  • лоша епизодична памет

Поясняваме, че „епизодична памет“ са спомените, както за скорошни събития, така и за такива, които са се случили отдавна.

  • по-бавно обработване на информацията

Зад „обработване на информацията“ се крие скоростта на възприемане на информацията, разбирането ѝ и съответната реакция.

  • нарушени визуално-пространствени умения

Под „визуално-пространствените умения“ се има предвид когнитивна функция на ума. Тя ни помага да се ориентираме в пространството (кое къде се намира, на какво разстояние е от нас, каква форма има).

След извършен допълнителен анализ трудното заспиване и свързания с него когнитивен спад частично се обясняват с депресивни симптоми и съдови заболявания

„Има все повече доказателства за връзката между безсънието и риска от когнитивни увреждания при възрастните. Трудно е обаче да се определи естеството на асоциацията между двете състояния. Предизвикателството произтича от разликата в начина, по който те се проявяват при отделните хора“, уточняват учените. Те напомнят, че понастоящем няма лечение за когнитивни разстройства в напреднала възраст. В този ред на мисли смятат, че резултатите от проучването са важни. По думите им навременното откриване на симптоми на безсъние ще помогне за идентифициране и проследяване на хора, изложени на риск от когнитивно увреждане.

При проблеми със заспиването насреща е…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – уникална комбинация от естествени съставки с действие върху нервната система. Продуктът съдържа високо количество мелатонин и Валериана, които се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, преминаващи през кръвно-мозъчната бариера. Той играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Притежава хипнотичен ефект. Улеснява заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.

Валериана е билка с успокояващо действие. Има данни, че биологично активните вещества в екстракта от това лечебно растение успокояват нервната система, снемат нервното напрежение и стреса. В резултат сънят идва лесно и е продължителен и пълноценен. Екстрактът от Валериана има и други положителни ефекти – подобрява настроението и концентрацията.

Продуктът е безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за дълговременна употреба. Не води до привикване и пристрастяване. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари