За пълноценен сън избягвайте тези храни

Досадните проблеми със съня – на какво може да се дължат?

Колко ли от нас са попадали в следната кошмарна ситуация – лягате си, затваряте очи, но сънят не идва в продължение на няколко часа. Докато се мъчите да заспите броите наум, въртите се и се опитвате да заемете позата, в която обикновено се пренасяте в страната на сънищата. Знаете ли, че всички тези проблеми може да се дължат на употребата на няколко определени храни или напитки, които сте консумирали преди лягане, без да сте били наясно с техния разрушителен ефект върху съня.

Кои са храните и напитките, които е добре да избягвате следващия път ако искате да се радвате на пълноценен сън?

Шоколад

Сладкото изкушение любимо на толкова много хора е сред враговете на пълноценния сън. Причината? Шоколадът и особено черният е източник на кофеин, който се съдържа в какаовите зърна, използващи се за неговото приготвяне. Приемът на кофеин е особено неподходящ преди заспиване, тъй като стимулира нервната система и повишава енергичността. Тези ефекти неминуемо водят до сериозни проблеми със съня.

Освен кофеин в шоколада се съдържа също така и теобромин (горчив алкалоид), който учестява сърдечния ритъм и затруднява заспиването. За да не се лишавате от десерт след вечеря и едновременно с това и от сън специалистите препоръчват да заложите на белия шоколад. В него се съдържа минимално количество кофеин и теобромин.

Червено месо

Съдържа аминокиселината тирозин, чийто прием стимулира мозъчната дейност и съответно води до проблеми със съня.

Подсладени зърнени храни

Пример за такава храна са различните видове мюсли, които се комбинират вечер заедно с прясно мляко с цел улесняване на заспиването. Повечето зърнени храни съдържат добавена захар, която се абсорбира бързо и лесно от организма. По този начин се увеличава нивото на кръвна захар, което оказва разрушителен ефект върху съня.

Как да възвърнем отново пълноценния си сън?

Избягването на изброените храни преди лягане е добър начин за подобряване качеството на съня. За да си осигурим още по-качествен и пълноценен сън специалистите препоръчват да се доверим на изпитани и доказали благоприятния си ефект върху съня продукти като Виватонин Лека Нощ. Той съдържа две естествени съставки с мощен ефект върху него – мелатонин и валериана. Валериана успокоява нервната система, премахва нервното напрежение, стреса и улеснява заспиването. Мелатонин подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари