Здравият сън е решаващ фактор за добрата памет

Хората, които се лишават от необходимата доза нощен сън страдат от проблеми с паметта – това е факт, който е научно доказан в далечната 1960г.
Най-новите резултати от проведени изследвания потвърждават, че за да се радваме на добра памет от определящо значение е качественият, пълноценен сън, докато сънният дефицит оказва изключително негативно влияние върху концентрацията ни през деня.

Докато спим мозъкът ни съхранява и обработва информацията и спомените, натрупани от деня.

За да разберат какво се случва в нашия мозък по време на сън учените използват магнитния резонанс. По този начин те откриват как сънят влияе върху паметта. Оказва се, че докато спим нашият мозък обработва спомените от деня и ги приготвя за съхранение в дългосрочен план. По време на процеса активна роля играе хипокампусът (част от мозъка, която отговаря за дългосрочната памет).

Резултатите от скорошни изследвания сочат, че сънят е основен фактор за подобряване на една от важните функции на мозъка, а именно да помни процедурната и декларативна информация, постъпваща в него. Благодарение на декларативната памет ние помним фактите, както и какво означават дадени събития и действия. Благодарение на процедурната памет пък ние лесно избираме най-подходящите поведение и действия, когато сме попаднали в непозната ситуация.

Благодарение на хипокампусът се обработват декларативните спомени, а друга част на мозъка е отговорна за обработването на процедурната информация. Всички тези процеси се извършват успешно само при условие, че сънят ни е продължителен и сме дълбоко заспали. Съответно те не могат да се изпълнят, в случаите, когато той е кратък и повърхностен.

Количествените измерения на съня, осигуряващ ни добро както физическо така и психическо здраве, е 7 часа всяка нощ.

Природният продукт Виватонин Лека нощ ще Ви помогне да си ги набавите, благодарение на комбинацията си от съставки, с отношение към качественият и продължителен сън на всеки един от нас. Специално подбраната симбиоза между мелатонин и валериана – два основни компонента на здравословния сън, осигурява изключително лесно и бързо заспиване, понижава времето за потъване в сън и ни помага да запазим бодростта си през целия ден.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари