здрав сън отслабване

Ако срещате трудности при отслабване, причината може да се окаже липса на здрав сън. В следващите редове ще откриете 4 причини да се наспивате добре.

Липсата на здрав сън е основен рисков фактор за наддаване на килограми и трудно отслабване

Лошият сън е предпоставка за по-висок индекс на телесна маса (ИТМ). Изследвания наблюдават промени в теглото при хора, които спят по-малко от 7 часа на денонощие. Обширно проучване свързва кратката продължителност на съня с 55% по-голяма вероятност от затлъстяване при възрастни и 89% при деца. Друго изследване наблюдава 60 000 медицински сестри, които не страдат от затлъстяване, в продължение на 16 години. Резултатите сочат, че в края на изследователския период сестрите, които спят по 5 часа или по-малко на денонощие са с 15% по-склонни към затлъстяване, от участничките, които си осигуряват поне 7 часа сън.

От друга страна много нарушения на съня, като сънна апнея, се влошават при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Затова е важно да вземете своевременни мерки за излизане от порочния кръг на недоспиването.

Недоспиването увеличава апетита

Хората, които страдат от недоспиване често се оплакват от повишен апетит. Това вероятно се дължи на въздействието на съня върху два хормона на глада – грелин и лептин. Грелинът се отделя в стомаха и изпраща сигнали до мозъка за глад. Нивата му обикновено се покачват преди хранене, когато стомахът е празен, и спадат след ядене. Лептинът е хормон, който се освобождава от мастните клетки. Той потиска глада и сигнализира за ситост. Когато не спите достатъчно, в тялото се произвежда повече грелин и по-малко лептин. Резултатът е по-трудно засищане и повишен апетит. Към тези хормони трябва да прибавим и кортизол, известен още като хормон на стреса. Нивата му са по-високи, когато не спим добре, следователно сме по-гладни.

По малко време за здрав сън – повече калории и трудно отслабване

Хората, които спят малко са склонни да консумират повече калории. Резултати от проучване, проведено сред 12 мъже, които имат само четири часа за сън, показват, че участниците приемат около 559 калории повече от обикновено. Голяма част от излишните калории са консумирани като междинно хранене в късните часове. Това може да се дължи на повишен апетит и неправилен избор на храни. Но не бива да подценяваме обстоятелството, че когато прекарваме повече време будни, разполагаме с повече часове за хранене. Това важи с пълна сила, когато времето в будно състояние е прекарано в дейности с ниска активност, като гледане на телевизия.

За да сме физически активни, се нуждаем от здрав сън

Редовното недоспиване води до чувство за хронична умора и намалява мотивацията за спортуване. Тренировките са важна част от всеки режим за отслабване. Качественият сън може да помогне да подобрите спортните си постижения. Когато сте отпочинали през нощта, тялото ви е готово за по-продължителна и интензивна физическа активност. Здравият сън помага и за по-бързо възстановяване на организма след тренировка.

Осигурете си необходимата нощна почивка с помощта на природен продукт с доказан ефект при безсъние

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е продукт за спокоен сън с изцяло натурален произход. Комбинацията на мелатонин (хормон на съня) и екстракт от лечебната билка Валериана ефективно подпомага заспиването, регулира цикъла сън-бодърстване, понижава нервното напрежение. Мелатонинът регулира биологичния часовник, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня. Биологично активните вещества, които се съдържат в билката Валериана са природен антидот срещу стреса. За пълноценен сън се препоръчва продуктът да се приема по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е предназначен за дългосрочно решение при нарушения на съня и е икономически изгоден.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари