физическа активност сънна апнея

Редовната физическа активност и прекарването на по-малко време в седнало положение са свързани с по-нисък риск от развитието на обструктивна сънна апнея. Това състояние включва периодично повтарящи се епизоди на пълно или частично спиране на дишането по време на сън. Намаляването или спирането на въздушния поток към белите дробове е предпоставка за развитие на сериозни заболявания, включително сърдечно-съдови и диабет тип 2.

При обструктивна сънна апнея мускулите на гърлото временно се отпускат докато спим и причиняват частично или пълно запушване на дихателните пътища. Хъркането е често срещан индикатор за обструктивна сънна апнея. Прекъсването на съня и недостатъчното снабдяване с кислород през нощта провокират сънливост, главоболие, промени в настроението и високо кръвно налягане през деня.

Ролята на редовната физическа активност при сънна апнея

Ниските нива на физическа активност през деня и заседналия начин на живот са свързани с по-висок риск от развитие на обструктивна сънна апнея. Тези два фактора са предпоставка още за натрупване на излишна телесна мазнина, хронично възпаление, инсулинова резистентност и задържане на течности.

Резултатите са от проучване, публикувано в European Respiratory Journal. Изследователите са използвали данни от 137 917 участници, включени в предходно здравно проучване. Новото изследване отчита времето, което участниците прекарват в седнало положение на работното си място. Като физическа активност се приема цялото време, което хората прекарват в движение, включително ходене, бягане, плуване и тренировки с тежести.

Цялостните резултати показват по-голяма склонност към развитие на сънна апнея при хората, които се движат по-малко. При участниците, които работят предимно в седнало положение, рискът от появата на това усложнение, свързано със съня, е с 49% по-висок отколкото при практикуващите по-активни професии. Друга група с повишен риск от развитие на сънна апнея са хората, които прекарват повече от 4 часа дневно пред телевизора.

Препоръки за по-добра нощна отмора при обструктивна сънна апнея

  • Поддържайте здравословно телесно тегло – излишните килограми са рисков фактор за развитието на сънна апнея. Повишеното количество мазнини около врата създава предпоставки за влошено дишане. За отслабване се препоръчва ограничен прием на преработени храни и такива с високо съдържание на захари. В ежедневната рутина е добре да се включат физически активности. За сигурен ефект може да прибавите и прием на природен продукт, който потиска апетита – Калорекс Апетин.
  • Изберете подходяща поза за сън – спането на една страна се препоръчва на хора със сънна апнея, защото поддържа отворени дихателните пътища. Пристъпите на недостиг на въздух обикновено настъпват, когато спим по гръб. Друга алтернатива е да заспивате с повдигната глава. За целта трябва да си осигурите легло с регулируема горна част или да поддържате главата си повдигната с помощта на възглавници.

Естествен и безопасен начин за подобряване на съня

При недоспиване страдащите от сънни разстройства често посягат към различни сънотворни продукти. Синтетичните средства, обаче, не решават проблема дългосрочно и има опасност от привикване към тях. По-добрият вариант е да се доверите на изцяло природен и безопасен продукт – Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин (хормон на съня). Приемът му подсигурява улеснено заспиване, по-редки събуждания и удължаване на съня. Справя се с инсомнията и премахва стреса и напрежението чрез естествено успокояване на нервната система. Продуктът решава трайно проблемите със съня. Резултатът от продължителния му прием е здрав сън, по-добро настроение, концентрация и работоспособност през деня. Продуктът е икономически изгоден. Приема се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари