Здравословни навици за по-пълноценен сън

Изграждането на здравословни навици, или поддържането на добра хигиена на съня, може да има прекрасни последствия по отношение на спането и качеството на живот изобщо. Затова специалистите препоръчват на хората с проблеми със съня следните процедури, които да превърнат в рутинни практики:

1. Придържайте се към индивидуална програма за сън, с приблизително еднакъв час на лягане и събуждане всеки ден, дори през уикендите. Това ще помогне да регулирате естественият биологичен часовник на тялото ви и ще улесни заспиването и поддържането на съня.

2. Извършвайте релаксиращи упражнения непосредствено преди лягане. Отпускащ рутинен ритуал вечер, извършван далеч от силни светлини и шумове, помага да се приспособите към смяната на активната част от денонощието със спокойното време за почивка. Четенето и слушането на релаксираща музика под завивките е за предпочитане пред силната яркост на монитора и телевизора, която активира мозъка и инхибира отделянето на улесняващия съня хормон мелатонин.

3. Ако имате затруднения с нощния сън, избягвайте дневните дремки, особено следобедните. Такива кратки преспивания помагат за снемането на умората през деня, но допълнително затрудняват съня нощем.

4. Упражнявайте редовни физически тренировки. Дори леките активности и натоварвания са по-полезни от обездвижването. Бъдете активни по всяко време на деня, стига да не е за сметка на времето за сън.

5. Обърнете внимание на спалнята си. Подредете нощното си обкръжение така, че да ви осигури спокойствие и липса на стресиращи и тревожещи фактори. Не прегрявайте излишно спалното си помещение, проветрявайте го редовно и го затъмнявайте максимално.

6. Избягвайте силните и ярки светлини късно вечер и посрещайте сутрешната слънчева светлина. Това ще поддържа циркадния ви ритъм буден и действащ, а така редуването на периодите на сън и будно състояние ще се осъществява по-безпроблемно.

7. Избягвайте обилното пушене, пиене и хранене непосредствено преди лягане. Препоръчва се последното за деня хранене да става 2-3 часа преди сън.

8. Ползвайте леглото само по предназначение – за сън и любов, за да затвърдите подсъзнателната асоциация между леглото и съня. Всяка домакинска или служебна дейност, която вършите в спалнята, и особено лежейки, е препоръчително да извършвате в други помещения на дома си. Така тялото ви ще се настройва по-успешно към заспиване щом си легнете.

9. Ако спите непълноценно и често се будите за дълго нощем, доверете се на силата на природните продукти, повлияващи благоприятно съня. Проблемите със съня се асоциират с разстройство в синтезата и отделянето на нощния хормон мелатонин, както и с емоционални разстройства и тревоги. Можете да си набавите оптимални количества мелатонин с приема вечер на една капсула от природния продукт Виватонин Лека Нощ. Той съдържа и ексатракт от валериана, която е известна с безспорните си способности за снемане на напрежението, премахване на тревогите и успокояване на съзнанието. С Виватонин Лека Нощ си осигурявате безопасна помощ за овладяване на прблемите със съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари