при безсъние

Доказано е, че физическата активност и редовните упражнения подпомагат спокойния и здравословен сън и се препоръчват при безсъние. Американски учени от университет във Филаделфия са направили специално проучване, с което са определили кои точно спортове и активности допринасят най-силно за решаване на различните проблеми със съня. В допълнение посочват и дейностите, които макар също да се разглеждат като повишена физическа активност, често допринасят за поява на нарушения на съня.

Кои дейности са полезни при безсъние?

Учените са разгледали данни от над 400 хиляди възрастни, участвали в допитване за това какъв спорт практикуват най-често и каква е средната продължителност на съня им. В проучването са участвали всякакви хора – редовно спортуващи, хора със залежаване, такива, които спят нормално и достатъчно дълго, както и други, страдащи от безсъние и други проблеми със съня.

В групата, при която бил установен спокоен сън с нормална продължителност, осигуряващ максимална почивка за мозъка и тялото, ясно се откроявали хората, практикуващи следните активности:

– аеробика
– йога
– колоездене
– бягане (джогинг)
– вдигане на тежести

Заключението на учените е, че редовното практикуване на тези спортни дейности спокойно може да се разглежда едновременно като най-леснодостъпното “лекарство” за сън и като напълно безопасен лек за безсъние
.

Кои дейности може да предизвикат нарушения на съня?

Оказва се, че макар и да допринасят за добрата двигателна активност на тялото, някои ежедневни дейности имат негативен ефект върху съня. Повечето участници в горепосоченото проучване, при които били установени проблеми със съня, споделили, че разчитат основно на работа в градината и домакински дейности вкъщи като методи за осигуряване на ежедневна физическа активност. Тези дейности не допринасят толкова значително за намаляване на стреса и за тонизиране на организма, а освен това отнемат и много повече от времето през деня. Оказва се, че те имат противоположен ефект – изтощават емоционално човек и провокират нарушения на съня. За намаляване на негативния им ефект те трябва редовно да се комбинират с някои от посочените по-горе полезни спортни дейности.

На кое друго изцяло природно средство за сън може да разчитате при безсъние

Както стана ясно йога, аеробика, колоездене и джогинг са полезни при безсъние и помагат за връщането на нормалния и спокоен сън. При проблеми със съня обаче са нужни и някои допълнителни мерки за справяне с тях и предотвратяване на евентуалните негативни последствия от безсънието. Водещи специалисти, сред които д-р А. Зяпкова и д-р П. Павлова са на мнение, че за това спокойно може да се разчита на комбинацията от изцяло природни съставки в продукта Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа мелатонин и екстракт от валериана, които са утвърдени като доказано действаща комбинация при нарушения на съня.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари