Страдате ли от недоспиване

Сън в достатъчни количества е понятие, което има различни и индивидуални измерения за всеки отделен човек. Това ще рече, че един организъм се нуждае от сън с такава продължителност, която да позволи на мозъка да възстанови възможностите си, а тялото своите сили, изразходвани през деня, а това е фактор, различен за всеки. Прието е все пак като полезен минимум да се означава сън с продължителност поне 7 часа на денонощие. По последни данни обаче около 30% от възрастните хора прекарват в сън по-малко от 6 часа. Редовното пропускане на достатъчната доза сън нощем се означава като синдром на недоспиването и последствията от него върху организма може да бъдат тежки.

Как и кога се появява недоспиването

В много случаи недоспиването може да е провокирано от различни проблеми със съня – безсъние (инсомния), сънна апнея и др., но по-често причината се крие в съзнателно вършени дейности като работа на смени, стоене до късно нощем пред телевизора или компютъра и др. При всички случаи на недоспиването рядко се обръща подобаващо внимание и ефектът от него се натрупва, неизменно водейки до негативен ефект напред във времето.

Страдате ли от недоспиване

Хората, които страдат от недоспиване, обикновено отговарят с „Да“ на следните въпроси:

1. Често ли се случва да спите  по-малко от 6 часа в няколко поредни дни?

2. Усещате ли влиянието на натрупана хронична умора, честа загуба на концентрация, отпадналост и силна раздразнителност?

3. Подобрява ли се състоянието ви и изчезват ли споменатите симптоми след период от няколко спокойни нощи с дълъг и пълноценен сън?

4. Случва ли се често приятели и близки да ви казват, че изглеждате отпаднали, и че се нуждаете от повече сън?

Ако отговорът на тези въпроси е положителен, то най-вероятно недоспиването е налице и последиците от него може би дебнат иззад ъгъла и скоро ще се проявят.

Какви са въпросните последици

Негативните ефекти от недостатъчния сън са многостранни – емоционални, психологически и физически. Много сериозни здравословни проблеми могат да бъдат провокирани именно от липсата на достатъчно сън. Хроничното недоспиване поставя страдащия пред риск от сърдечни проблеми (високо кръвно налягане, инфаркт, аритмия), диабет, сексуални проблеми (понижено либидо, еректилни дисфункции), влошаване състоянието на кожата, проблеми с паметта и прочее. Затова е изключително важно възприемането на правилна хигиена на съня, сериозно отношение към нея и своевременно отреагиране при забелязване на първи признаци на недоспиване с цел недопускане на задълбочаване на проблема.

Решението

С профилактична насоченост или с лечебна цел при нужда от осигуряване на по-здрав и продължителен сън, се препоръчва употребата на Виватонин Лека Нощ – продукт, който е напълно безвреден и доказано ефективен.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари