трудно заспиване

Много хора обичат да четат в леглото вечер като част от подготовката си за сън. Все по-често за тази дейност разчитаме на таблет или електронна книга. Оказва се обаче, че това буквално ни лишава от благоприятното влияние на четенето върху заспиването и съня като цяло. Може спокойно да се каже, че новите технологии изправят четящите вечер хора пред важния избор – приспиване с интересна електронна книжка или нормален и спокоен сън. Дилемата е причинена от факта, че според специалисти четенето от таблет или електронна книга вечер води до трудно заспиване и постепенно предизвиква хронично безсъние и други проблеми със съня.

Четене от електронна книга и трудно заспиване – каква е връзката?

Учени от Американската Национална академия на науките (National Academy of Sciense) определят четенето на книга от електронно устойство преди лягане като вреден навик, който обаче се практикува от все повече хора и съответно допринася за тяхното трудно заспиване и краде от съня им. Досега специалистите отбелязваха, че преди лягане не трябва да се яде или да се консумира алкохол. Сега към списъка с нежелани вечерни дейности се прибавя и четенето на книга от електронно устройство. И има защо да е така.

Проведено е специално проучване с 20 души, на които била предоставена възможността да четат по един час в леглото вечер преди лягане. Половината от тях чели от книжно тяло, а останалите от електронен четец. Установено било, че при четящите електронни книги т.нар. хормон на съня (мелатонин) се отделя в мозъка с час и половина по-късно отколкото при тези, четящи обикновена книга. Не само че се отделя по-късно, но и концентрацията на секретирания мелатонин при тях била наполовина спрямо нормалната.

Роля на мелатонина (хормон на съня)

Уточняваме, че хормонът на съня мелатонин се отделя обикновено вечер и съдейства за улесняване на заспиването. Той обаче се секретира с намаляване на светлината и настъпване на тъмната фаза на денонощието, а до утрото нивата му в кръвта рязко спадат. Това е естествена реакция на организма, гарантираща, че вечер ще ни се приспива, а сутрин ще сме бодри и отпочинали. Влиянието на електронната книга за забавяне отделянето на мелатонин и за намалената му секреция допринася за трудното заспиване и появата на хронични проблеми със съня като недоспиване, често събуждане през нощта, сънливост и др.

Основната причина четенето на електронна книга да нарушава секрецията на мелатонин се крие в това, че тя отделя изкуствена светлина и обикновено се държи твърде близо до очите. Това заблуждава мозъка, че още не е настъпила нощта и съответно процесите на секреция на мелатонин се отлагат за по-късно. Така, когато оставим настрани електронния си четец, тялото ни има нужда от повече време, за да се подготви за заспиване. Същият негативен ефект се постига и при гледане на телевизия или работата пред компютъра до късно вечер.

Как да решите проблема с трудното заспиване?

Нормалното заспиване и поддържане на пълноценен и спокоен сън изисква 2 основни неща:

– навременно отделяне на достатъчно количество мелатонин вечер

– снемане на стреса и психическото напрежение преди лягане

За осигуряване на тези 2 изисквания и за решаване на проблема с трудното заспиване, предлагаме доказало ефективността си решение – прием на природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той осигурява на организма оптимална доза мелатонин за улесняване на заспиването и екстракт от валериана за дълъг и спокоен сън, непрекъсван от нощни събуждания.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари