хронично безсъние

В предходна статия сме разглеждали връзката между хроничното недоспиване и диабета, обосновавана от влиянието на недоспиването върху инсулиновата резистентност. Днес можем да допълним данните за негативната роля на хроничното безсъние върху здравето ни с нова информация.

Учени от университета в Питсбърг (САЩ) алармират, че хората, страдащи от хронично безсъние, често са жертва и на сериозно затлъстяване. Оказва се, че освен върху инсулиновата резистентност, безсънието влияе пряко и върху апетита ни и в дългосрочен план може да доведе до проблеми с теглото.

Хронично безсъние, повишен апетит и затлъстяване – как са свързани?

Учените от Питсбъргския университет проследяват състоянието на близо 250 клинично здрави млади хора, половината от които имали изявено затлъстяване. Установено е, че над 60% от проследените хора страдали от хронично безсъние, като повечето от тях били от групата, диагностицирана със затлъстяване.

По-подробното проследяване на проблемите със съня сред изследваната група показва интересна зависимост. Установено е, че младежите, които имали затлъстяване, спят средно по около 6 часа на денонощие, т.е. с около 1 час по-малко от препоръчителния минимум. Проследяването на състоянието им с времето показало, че ако продължителността на съня се увеличи с 1 час рискът от затлъстяване намалява с около 10%.

Тази зависимост се обяснява с връзката между продължителността и секрецията на т.нар. хормон на глада грелин, който се синтезира в строго определени количества в организма. Проучването на американските учени показва, че при хронично безсъние секрецията на грелин се увеличава с поне 10%. Това води до значително повишаване на апетита и консумацията на повече храна, което обяснява проблемите с теглото при хората, страдащи от хронично безсъние.

Интересно е да се отбележи, че участниците в посоченото проучване са предимно млади хора, при които проблемите със съня и техните последствия може да имат негативен ефект за много дълъг период напред във времето.

Комплексно средство за справяне с хроничното безсъние

Посочените данни за негативното влияние на хроничното безсъние върху апетита и теглото потвърждава нуждата от предприемане на необходимите мерки с цел подобряване качеството на съня. Като комплексно средство с доказана ефективност в тази насока може да се ползва природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Допълващите ефекта си съставки – мелатонин и екстракт от Валериана, осигуряват пълноценен и продължителен сън. Те не отключват никакви нежелани странични ефекти и към тях не се привиква.

Приемът на 1 капсула Виватонин Лека Нощ, вечер 30-60 минути преди сън, помага за овладяване на хроничното безсъние и за елиминиране на риска от разнообразните последствия от него.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари