Време за заспиване

Сериозно зачестилите в последните години проблеми със съня на хората в световен мащаб е повод за много специалисти в областта да се изказват и да дават препоръки на страдащите от сънни разстройства. Една от водещите фондации за здравословен сън, в света в свое обобщение по темата, дава някои разяснения, които могат да са много полезни за хората, които имат съмнение, че нормалният сън не ги спохожда.

Оказва се, че броят на тези хора е изключително голям и всеки, който има проблем със заспиването, може да потърси причината сред много и разнообразни фактори около себе си. За нормално положение се счита заспиването между 10 и 20 минути след лягане. Това е т.нар. период на латентност на съня. В случай, че този период е по-дълъг или по-къс, се счита, че налице е проблем със съня.

Ако е необходимо по-продължително време за заспиване вечер, заключението на специалистите е, че е налице или инсомния (безсъние), или хиперсомния (прекалена сънливост, провокираща дълго спане през деня, което затруднява нощното заспиване).

Дългото бодърстване нощем и трудното заспиване може да е причинено от тревожност или трудно справяне с дневния стрес. Причината може да се крие и в това, че организмът на страдащия не е подготвен за заспиване – поради прекаляване с кофеина и ободряващите напитки, разстройване на биологичния часовник (например от смяна на часови зони или изменения в секрецията на нощния хормон мелатонин) и др. Първата помощна стъпка, която се препоръчва на хората с подобни проблеми, е налагането на по-добра хигиена на съня и консултация със специалист, ако положението не се подобри.

Ако редовно се усеща сънливост и сънят идва непосредствено след лягане и „помирисване“ на възглавницата, също би могло да става въпрос за разстройство на съня.

Такова състояние е типично за хора, които не спят достатъчно, и въпреки че се счита от повечето хора за нормално да се заспива веднага след лягане, много бързото заспиване и причините, които го предизвикват могат да доведат до по-сериозни сънни проблеми в бъдеще.

Независимо от причините, довели до разстройство на съня и проявите, до които това разстройство води, значително подобрение на съня осигурява приемът на Виватонин Лека Нощ. Този природен продукт, съдържащ мелатонин и валериана, спомага за регулиране на цикъла сън/бодърстване, нормализиране на биологичния часовник, осигурява премахване на тревогите и преодоляването на стреса, благоприятства заспиването и поддържането на пълноценен сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари