Различни данни сочат, че глутенът води до разнообразни реакции от страна на организма ни, при това не само при хората с глутенова непоносимост. Например, приемът на глутен може да доведе до алергична реакция, но и до обостряне на псориазис и до срив на имунната система. В настоящата статия ще посочим как глутенът води до проблеми със съня, безсъние и недоспиване и ще предложим решение, с което да си гарантирате спокоен сън. Преди това обаче ще разгледаме накратко особеностите на глутена.

Какво е глутен?

Това е специфичен белтък (полипептид). Белтъчната му природа е причина много хора да развиват непоносимост към него. Сред застрашените са и страдащите от целиакия (цьолиакия), при които е налице увреждане на лигавицата на червата.

Храни, съдържащи глутен

Най-богати на глутен са някои житни култури – пшеница, ръж, овес, ечемик и др.

Как глутенът може да повлияе на съня?

Според клинични проучвания консумацията на глутен и ефектът от метаболизирането му в организма може да повлияе съня не само при хората с глутенова непоносимост, но и при хора без този проблем. Според новозеландски научен екип, специалисти по глутеновия синдром (The Gluten Syndrome), консумацията на глутен повлиява нервната тъкан и мозъчните функции и може да доведе до безсъние, неспокоен сън, недоспиване и др.

Затова на хората с глутенова непоносимост и на тези, при които свръхконсумацията му води до проблеми със съня, се препоръчват няколко превантивни мерки за осигуряване на пълноценен и спокоен сън.

– избягвайте прекомерния прием храни, които съдържат глутен (съдържанието му обикновено е отбелязано на етикетите на хранителните продукти)

– създайте си навици, които подобряват съня и осигуряват оптимални условия за отпочиване през нощта. Например лягане по едно и също време вечер, избягване стоенето в силно осветени помещения непосредствено преди лягане, прием на естествени продукти, подобряващи съня

– консултирайте се със специалист при поява на каквито и да било нарушения на съня. В някои случаи дори пълното отхвърляне на глутенови продукти от хранителния режим и поддържането на добра хигиена на съня не са достатъчни. Най-безопасното решение при разстройство на съня е балансиране нивата на мелатонин (хормон на съня)

За тази цел може да разчитате на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Освен мелатонин в състава на Виватонин е включен и екстракт от валериана. Мелатонинът улеснява заспиването, а екстрактът от валериана допринася за продължителния и несмущаван от чести събуждания сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари