спокоен сън

Според нови проучвания липсата на качествен сън може да окаже също толкова негативен ефект върху здравето, колкото и употребата на тютюневи изделия. И ако трябва да бъдем още по-конкретни проблемите със съня могат да повишат двойно риска от инсулт и сърдечен удар при представителите на силния пол.

Според специалисти от Световната здравна организация, липсата на качествен сън трябва да се възприема като един от рисковете за развитие на сърдечно-съдови заболявания, заедно с останалите такива като обездвижването, тютюнопушенето и нездравословното хранене. До този извод учените са стигнали вследствие на проведено проучване, част от програмата MONICA на Световната здравна организация. В проучването са взели участие над 650 представители на силния пол във възрастовата граница от 25 до 64 години, които до този момент не са страдали от диабет, инфаркт или инсулт.

От началото на проучването, датиращо от 1994 г. и продължило 14 години, учените започват да оценяват качеството на съня на всеки един от доброволците. След анализ на резултатите се оказва, че 2/3 от участващите в него мъже, страдащи от нарушение на съня са получили сърдечен удар. Учените правят извода, че мъжете, страдащи от нарушения на съня, са застрашени почти два пъти повече от инсулт, в сравнение с тези, които не са засегнати от подобни проблеми. Тези данни са оповестени по време на медицинския конгрес в Дубровник, Хърватия през 2015 г.

Други неблагоприятни ефекти, до които води липсата на качествен сън са преждевременното остаряване на клетките, повишената опасност от сънна апнея и диабет.

Поради изброените негативни ефекти, които оказва непълноценния сън върху здравословното състояние, всеки трябва да вземе своевременни мерки. Един от възможните и изпитани способи е прием на природни продукти с доказан ефект върху съня. Именно такъв е Виватонин Лека Нощ, който съдържа мелатонин и валериана. Двете съставки на Виватонин Лека Нощ отдавна се използват в медицината като естествени средства за поддържане на качествен и здравословен сън, на какъвто трябва да се радва всеки един от нас.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари