Липсващите часове сън не могат и не бива да се наваксват през уикенда!

Колко от вас са се лишавали от няколко часа сън през седмицата, ставайки в ранни зори или лягайки си в малките часове на нощта, за да довършат служебна задача или за да се подготвят за изпит в университета например? Сигурни сме, че това е един от лошите навици на голяма част от хората, които четат тези редове…

Често обаче подобна липса на сън води до проблеми от здравословен характер. Това доказва и прочуване, проведено от д-р Вгонтзас и екипът му от Penn State University. В него взимат участие 30 доброволци. Всеки от тях е поставен на режим, наподобяващ натоварена работна седмица, след която следват два почивни дни, в които те имат възможността да си наваксат липсващото количество сън. По време на проучването специалистите се фокусират върху здравословното състояние на доброволците.

След обобщаване на резултатите се разбира, че вследствие на недоспиването се увеличават нивата на биологично активното вещество интерлевкин 6, което участва в протичане на възпалителните процеси в тялото.

След края на проучването специалистите провеждат и тестове за установяване на умствените способности след продължителния период на недоспиване. Установява се, че паметта и концентрацията рязко се влошават, като това продължава повече от 10 дни, дори когато човек е ограничил количеството сън в период от 4 дни.

След тези данни на специалисти сами разбирате колко важно е да си осигурявате достатъчно количество сън и то не само през уикенда, но и всеки един ден от седмицата. Ето защо забравете за каквото и да било будуване – независимо дали рано сутрин или късно вечер и си доставете здравословното количество сън. Нищо от заобикалящята ви действителност не бива да бъде по-важно от запазването и поддържането на вашето отлично физическо и психическо състояние! А какво е нужно за един качествен сън? Отговорът е лесен.

За да си го доставите е необходимо да не допуснете да попаднете в “лапите” на трудното заспиване, честите нощни събуждания и небалансирания биологичен часовник.

За съжаление обаче за някои хора това може да се окаже непосилна задача. Всички знаем, че от всяка ситуация може да се намери изход. В тези случаи той се нарича Виватонин Лека Нощ. Чрез съдържащите се във Виватонин Лека Нощ мелатонин и валериана вие си набавяте ежедневната здравословна порция сън, държейки настрана честите нощни събуждания, трудното заспиване и сутрешната мудност.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари