мелатонин

Храната е важен източник на ценни вещества, без които нашето съществуване би било невъзможно. Наред с това тя може да бъде и фактор, който оказва негативен ефект върху качеството на съня. Приемът на някои храни (шоколад, пикантни подправки, кетчуп и др.) преди лягане нерядко е свързан с невъзможност за лесно заспиване. Други храни обаче действат по точно противоположния начин – спомагат за подобряването на неговото качество и ни помагат да заспим по-бързо.

Кои са тези храни?

1. Банани – този плод съдържа по-високо количество калории в сравнение с останалите, но също така е богат източник на магнезий и калий. Тези два минерала притежават свойството да отпускат мускулите на тялото, което значително подобрява заспиването. В бананите освен това се съдържа и аминокиселината L – триптофан, за която е доказано, че предхожда образуването на друго вещество в процеса на метаболизма, а именно мелатонина.

2. Череши – за съжаление навлизаме в зимния сезон, когато този плод не се среща в прясно състояние. В студените дни той може да бъде консумиран в изсушен вариант, както и под формата на сок. Учените са доказали, че любимия на много хора летен плод повишава нивата на мелатонина, чиято роля е да регулира биологичния часовник, а оттам и съня. В черешите се съдържат също така и високи количества магнезий.

3. Топло прясно мляко – напитката също е богата на L – триптофан. Специалисти препоръчват тя да бъде консумирана с не повече от една лъжица мед, тъй като ако се пие със захар може да подейства стимулиращо на организма и да окаже неблагоприятен ефект върху съня.

В допълнение към изброените храни е важно да споменем, че в аптечната мрежа се предлагат и голямо разнообразие от хранителни добавки, които съдържат мелатонин – естествен синхронизатор на биологичния часовник. От всички тях се откроява Виватонин Лека Нощ. Освен мелатонин той съдържа и екстракт от валериана – лечебно растение, което се използва още от древността като лек срещу безсъние.

Благодарение на уникалния си състав Виватонин Лека Нощ улеснява заспиването, удължава продължителността на съня, намалява честотата на събужданията през нощта, облекчава нервното напрежение, стреса и тревожността. Виватонин Лека Нощ е една природна алтернатива на сънотворните лекарствени средства.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари