недоспиване

Няма как да не признаем ободряващия ефект на качествения и продължителен сън върху целия ни организъм. Тялото и съзнанието ни буквално се рестартират нощем. В такъв случаи не бива да подминаваме с лека ръка недоспиването, защото освен, че ни лишава от ползите от съня, то води и до преки последствия за здравето.

Кога недоспиването става опасно?

Единични случаи на безсънна нощ или по-продължително бодърстване нощес оставят отпечатъка си върху общото ни състояние на другия ден, но компенсирането им през следващата нощ обикновено възстановява пропуснатото. Не така стоят нещата обаче при хроничното недоспиване, когато проблемите със съня зачестят дотолкова, че редовно сме в плен на умората и сънливостта. За хронично недоспиване се говори в случаите, когато в сън се прекарва по-малко от 5-6 часа на денонощие. При някои хора това е последствие от работа на смени или други нужди за стоене до късно нощем или много ранно ставане сутрин. При други хора недоспиването се дължи на лични проблеми – тревоги, притеснения и тежки мисли, които ангажират съзнанието и затрудняват заспиването. И при двете групи хора недоспиването може да доведе до сериозни последствия.

Кои са основните опасности от хроничното недоспиване?

В зависимост от индивидуалните особености на всеки засегнат човек липсата на достатъчно сън може да доведе до различни последици. Ето някои от тях:

Затлъстяване и диабет

Непълноценният сън води до нарушен глюкозен толеранс и поява на инсулинова резистентност. При системно недоспиване тези последствия водят до развитие на диабет и натрупване на наднормено тегло с всичките им негативни последствия.

Понижаване на имунитета

Голяма част от хората, които редовно не спят достатъчно страдат от имунен срив, боледуват по-често и се възстановяват по-бавно от наглед леки заболявания.

Състаряване

Сънят се счита за поддържащо младостта средство, а хроничното недоспиване води до преждевременно състаряване на организма, проявяващо се дори видимо с появата на бръчки, отслабване на паметта и други “знаци”.

Намаляване на сексуалните способности

Намалено либидо, еректилна дисфункция и други сексуални проблеми може да се появят като следствие от недоспиването и натрупването на физическа и психическа умора.

Изводът е, че недоспиването не бива да бъде подценявано, а трябва да се овладява своевременно и да се предприемат мерки за избягване на нови негови появи.

Успешно овладяване на проблемите със съня и превенция на нови техни появи – как?

Най-сигурният начин за справяне с проблема е чрез стимулиране на заспиването и осигуряване на ползотворен сън. Такъв ефект може да достави Виватонин Лека Нощ, поради което той се прилага с много добър ефект при хора с проблеми със съня от всякакъв порядък. Приемът на Виватонин Лека Нощ от една страна елиминира недоспиването и другите подобни смущения на съня, а от друга намалява до минимум риска от бъдещи техни появи.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари