недоспиване диабет

Оказва се, че хроничното недоспиване и развитието на диабет са в сложна връзка помежду си. Както някои симптоми на захарната болест е възможно да доведат до безсъние, така и липсата на качествена нощна отмора се отразява негативно върху нивата на кръвната захар.

Какви са възможните последици за съня при диабет?

При диабет механизмите за регулиране на глюкоза в организма са нарушени, което води до колебания в нивата на кръвната захар. Тези флуктуации от своя страна е възможно да предизвикат симптоми, които да нарушат здравия сън.

Например при хипергликемия пациентите често се оплакват от позиви за уриниране през нощта или чувство за неутолима жажда. Обяснението е, че когато нивата на глюкоза в кръвта са повишени тялото извлича повече вода от тъканите, което е причина за дехидратация. А изпиването на чаша вода или две, неизбежно ще доведе до необходимост от посещение на тоалетната, с което се озоваваме в един порочен кръг.

Някои нарушения на съня, като сънна апнея, също са по-разпространени при пациенти с диабет. По-конкретно тази зависимост се наблюдава при хората със захарна болест и наднормено тегло. Излишните килограми оказват по-голямо напрежение върху гръдния кош, което затруднява дишането и предизвиква периодични прекъсвания на този жизненоважен процес за кратко време. Поради недостига на кислород хората със сънна апнея страдат от внезапни събуждания, за да си поемат въздух. Силното хъркане е характерен симптом на това разстройство на съня и не бива да се подценява, особено при диабетиците.

Не на последно място диабетът се свързва с едно по-малко известно нарушение на съня, а именно синдромът на неспокойните крака. То се изразява с чувство за дискомфорт и потреперване на долните крайници, което затруднява заспиването. По-често се среща при пациенти със захарна болест, защото диабетната невропатия уврежда нервните окончания в цялото тяло.

Стратегии за по-добро качество на съня при диабет

Възрастните се нуждаят средно от 7-9 часа сън през тъмната част на денонощието, а някои заболявания като диабет правят влизането в тази норма трудно постижимо. Основната препоръка на специалистите към хората със захарна болест, за да се радват на по-добър сън, е да контролират стриктно нивата на глюкоза в кръвта. Освен придържането към назначената терапия, за регулиране на кръвната захар помага спазването на балансиран хранителен и тренировъчен режим. А ето кои са препоръките за по-лесно заспиване и по-малко събуждания при диабет:

Трайно решение от природата за справяне с мъчителното недоспиване при диабет и не само

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е натурална алтернатива на сънотворните препарати за по-добра нощна отмора. Доказаното действие на продукта се дължи на рационалната комбинация на стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин. Съчетанието на двете активни съставки гарантира по-лесно заспиване, по-малко събуждания и удължена продължителност на съня при редовна употреба. Спомага още за преодоляване на инсомнията, породена от високите нива на стрес и тревожност, като успокоява нервната система по естествен път. Продуктът е дългосрочно решение на нарушенията на съня. Природният му състав гарантира висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при продължителен прием.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари