спане на включена светлина

В ново проучване изследователи проверяват какви са последиците за здравословното състояние от спане на включена светлина. Резултатите показват, че дори при еднократно заспиване в такива условия се увеличава сърдечната честота по време на нощната отмора и се влошава метаболизирането на глюкоза на следващата сутрин.

Светлина и сън – каква е връзката?

Много хора заспиват на изкуствено осветление, но според науката този навик крие известни рискове за здравето. Изследователи от Северозападния университет в Чикаго изследват биологичните ефекти от различни нива на източници на светлина по време на сън. Те откриват, че дори спането на умерено силно осветление за една нощ може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и метаболитни проблеми. Друго проучване от 2019 г. установява, че изкуствената светлина през нощта, например от лампа или включен телевизор, има връзка със затлъстяването при жени. Не на последно място, има данни, че синята светлина преди лягане и след събуждане се отразява негативно като повишава инсулиновата резистентност и риска от диабет тип 2.

Повече за новото проучване, което разглежда ефектите от спане на включена светлина

Учените провеждат лабораторно изследване сред 20 възрастни, като седмица преди експеримента те отчитат навиците на сън на участниците. Част от участниците спят на слаба светлина през първата нощ и на по-силно осветление през втората. Другата група прекарва и двете нощи в слабо осветено помещение. Всички участници в експеримента предоставят кръвни проби на гладно и след прием на хана, за определяне нивата на мелатонин и кръвна захар. Те също така са подложени на полисомнография (PSG) за оценка на качеството на съня им. Участниците попълват анкети на всеки 2 часа, докато са будни, за да споделят своята субективна сънливост, глад и промени в настроението. Междувременно медицински лица измерват кръвното им налягане на всеки час, а сърдечната честота – на всеки 4 часа.

Резултатите показват ускорена сърдечна честота по време на сън и инсулинова резистентност на следващата сутрин след нощта, прекарана на включена силна светлина. При тях също така преобладава N2 фаза на съня за сметка на фазата на не-REM съня (бавни вълни).

Обяснението на учените е, че светлината повлиява циркадния ритъм и производството на мелатонин. От друга страна осветлението е възможно да повиши нервната възбуда, но тази хипотеза не корелира с повишената инсулинова резистентност.

При проблеми със заспиването може да се доверите на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – изцяло природно средство, което улеснява заспиването и подобрява качеството на нощната отмора. Всяка капсула на продукта съдържа оптимални количества от хормона на съня мелатонин и лечебната билка Валериана. Двете активни състави са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си. Мелатонинът регулира биологичния часовник и нормализира цикъла сън-бодърстване. Валериана е ефективно средство за справяне с нервното напрежение и подобряване на настроението. При редовна употреба се намалява времето за заспиване, удължава се продължителността на съня и се подобрява качеството на нощната отмора. Приемът е удобен и икономически изгоден – дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Няма данни за странични ефекти или противопоказания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари