недоспиване

Проучванията, свързани със съня са водеща медицинска практика от много години. Все още се дебатират разнообразните ползи от съня, но по отношение на негативния ефект от недоспиването учените са единодушни. Хроничното недоспиване уврежда редица мозъчни функции и може да има траен негативен ефект върху качеството на живот.

Конкретни данни за ефекта на хроничното недоспиване върху мозъка

Първото познато проучване за негативния ефект на хроничното недоспиване е публикувано още през 1896 г. От тогава до днес стотици допълнителни проучвания са доказали, че проблемите със съня повлияват редица дейности като:

  • когнитивните функции (сбор от познавателни и мисловни способности и способността за вземане на решения)
  • държанието
  • способността за фокусиране на вниманието
  • паметта
  • възбудимостта и др.

Американското Дружество по неврология (Society for Neuroscience) публикува интересни нови данни в тази насока. Според тях прояви, засягащи споменатите мозъчни функции се отчитат още след период от 16 часа без сън. Колкото по-продължителен е периодът на лишаване от сън, толкова по-сериозни стават проявите.

Интересно е да се отбележат 2 особености:

  • кратките дрямки не оказват позитивен ефект и не помагат за подобряване на състоянието при продължителен период без пълноценен сън
  • увреждането на мозъчните функции при продължително недоспиване може да доведе до сериозни здравословни проблеми

За установяване на последствията от хроничното недоспиване учените са използвали данни от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). На изследването са подложени хора с проблеми със съня и контролна група от хора, спящи достатъчно и редовно.

Рационална природна комбинация за справяне с проблемите със съня

Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night предлага рационална, научно обоснована комбинация от съставки за справяне с хроничното недоспиване.

В съставът му са включени оптимални дози хормон на съня (мелатонин) и екстракт от Валериана. Само 1 капсула Виватонин Лека Нощ вечер действа благоприятно за бързо заспиване, поддържане на дълъг и пълноценен сън, и сутрешна бодрост. Продуктът може да се ползва продължително време без риск от привикване и гарантира постигане на пълен контрол върху проблемите със съня.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари