проблеми със съня

Уличното осветление през нощта води до проблеми със съня. Това сочи изследване на учени от Станфордския университет в САЩ. Как са стигнали до това заключение и защо жителите на големите градове са изложени на по-висок риск от разстройства на съня предстои да разберете в настоящата статия.

Връзка между проблемите със съня и нощното осветление

Д-р Морис Охайон, автор на изследването, представено по време на 68-та годишна среща на Американската академия по неврология, проведена от 15 до 21 април 2016 г. във Ванкувър, Канада, изтъква пред невролозите, посетили събитието, че научните търсения на екипа му са провокирани от факта, че часовете, отредени за сън в съвременното общество, значително са намалели след появата на електричеството. Ако преди изобретяването на електрическата крушка от Томас Едисън през 1879 г., хората спят по 10 часа в денонощието, след „електрическата“ революция те започват да прекарват все по-малко часове в леглото. Уличното осветление създава условия за активна дейност извън дома практически през цялата нощ. И точно тук водят началото си проблемите със съня според д-р Охайон. За да докаже хипотезата, че прекаленото излагане на светлината на уличните лампи нарушава естествения цикъл на сън-бодърстване, той провежда заедно със своя екип телефонна анкета сред 15 683 души. С включените въпроси цели да направи оценка на моделите на сън на участниците и да установи наличието на възможни психически и физически разстройства. Освен това анализира метеорологични сателитни данни, за да определи степента на излагане на нощна светлина на всеки един от анкетираните в зависимост от района му на местоживеене.

Сравнителният анализ на резултатите сочи, че жителите на градовете с население над половин милион души, са изложени на нощно осветление, което е от три до шест пъти по-интензивно, отколкото това в малките населени места. В резултат рискът от появата на проблеми със съня при тях е до 6 пъти по-висок в сравнение с хората, които живеят в селските райони. Възможността да се чувстват неудовлетворени от качеството и количеството на съня респективно е значително по-голяма. Д-р Охайон подкрепя твърденията с конкретни данни, които показват, че 29% от населението на големите градове оценява съня си като незадоволителен, докато в малките населени места оплакванията идват от едва 16% от жителите.

Ефективно природно средство при проблеми със съня

Негативният ефект на нощното улично осветление върху качеството на съня налага предприемането на своевременни мерки с цел ограничаване на въздействието му. Маската за сън е възможно решение за предпазване на очите от нежеланата светлина на уличните лампи. Перфектно допълнение към нея е природната алтернатива на сънотворните лекарства Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Благодарение на уникалната комбинация от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана, Виватонин Лека Нощ повлиява благоприятно нервната система по физиологични механизми и осигурява хубав и спокоен сън, като улеснява заспиването и намалява честотата на събужданията през нощта.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари