сънливост през деня

Какво представлява сънливостта? Какво я причинява? Задължително ли се свързва с проблеми със съня? Каква е разликата между постоянна сънливост и хронична умора?

Научете повече за състоянието сънливост – комплексен проблем, който предизвиква физически и емоционален дискомфорт у милиони хора. Открийте как да се справите със сънливостта и проблемите със съня, как да се радвате на спокоен и пълноценен сън нощем, да сте бодри и отпочинали денем.

Сънливост – същност

Най-общо като сънливост се определя почти непреодолимото желание и нужда да поспите. Нуждата от сън не се влияе от фазата на денонощието и става все по-осезаема с времето. Често прекалената сънливост се бърка с хронична умора. Двете състояния обаче се разглеждат отделно.

Хронична умора и сънливост – каква е разликата?

Важно е да отбележим, че хората с хронична умора рядко страдат от нарушения на съня. В повечето случаи те спят нормално, но дори продължителният сън не премахва умората им. Това е един от основните фактори, които отличават хроничната умора от сънливостта. Прекалената сънливост бързо отшумява, ако човек си осигури няколко спокойни нощи с дълъг сън.

Друга основна разлика между двете състояния идва от причините за появата им. Хроничната умора може да е последствие от развитието на даден здравословен проблем: анемия, депресия, повишена функция на щитовидната жлеза и др. Причините за поява на сънливост са по-прозаични.

Сънливост – причини

Чувството за сънливост е нормално състояние вечер, когато е време за сън. Тогава под действието на нощния хормон на съня (мелатонин) естествено се появява усещането за сънливост, което улеснява заспиването. Когато обаче е налице прекалена и постоянна сънливост, дори през деня, говорим за патологичен случай.

Основната причина за поява на постоянна сънливост се крие в хроничното недоспиване. Когато дълги дни поред човек не успее да си осигури достатъчно количество спокоен сън, в мозъкът се натрупва един специфичен невротрансмитер – аденозин. Той се свързва с определени рецептори в мозъка, забавя провеждането на нервни импулси и води до сънливост. Интерсно е да се отбележи, че кофеинът конкурира аденозина и пречи на свързването му с тези рецептори. На този ефект се дължи ободряващото действие на кофеиновите напитки.

Решение на проблема постоянна сънливост

Справянето с безсънието, хроничното недоспиване и другите проблеми със съня е в основата на премахването на постоянната сънливост. За тази цел е разработен специалният комбиниран продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа мелатонин и екстракт от валериана. Общото им действие улеснява заспиването и сверява биологичния часовник на организма. Приемът на Виватонин Лека Нощ осигурява спокоен, дълъг и пълноценен сън, без да предизвиква нежелани странични ефекти.

 

Save

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари