Продължителен хранителен режим, беден на фибри, но богат на въглехидрати и наситени мазнини се асоциира с непълноценен сън, често прекъсван от нощни събуждания. Това сочи проведено миналия месец проучване, а изследователите се обединяват около призива за здравословно хранене, насочен към всеки човек, страдащ от проблеми със съня. Счита се, че пълноценното и правилно хранене подпомага спането и е една от изпитаните мерки, на които да се разчита при нарушения на съня.

Проблеми със съня и неправилно хранене – каква е връзката?

Данните от проучване, публикувано в американски журнал по медицина на съня сочи, че качеството на съня силно се влияе от това какво ядем. Фибрите и наситените мазнини са хранителните вещества, които в най-голяма степен допринасят за честите проблеми със съня – безсъние, трудно заспиване, чести събуждания нощем и др.
Учените са изследвали съня на 26 души без сериозни здравословни проблеми, на възраст 30-45 години. Няколко нощи подред са следени показателите им по време на различните фази на съня. Всеки ден участниците в проучването са имали различен хранителен режим. Първият ден той е включвал изцяло продукти за здравословно хранене, а всеки следващ ден към диетата са добавяни допълнителни продукти, внасящи по-високо количество въглехидрати и мазнини в тялото.

Данните са показали ясна зависимост между продължителността на съня и отделния хранителен режим. Известно е, че месата, сирената и процесираните продукти (колбаси, чипсове, сладкиши) съдържат голямо количество наситени мазнини, транс-мазнини и въглехидрати. Изследванията на фазите на съня на пациентите е показало, че тези продукти удължават периода на заспиване, т.е. след редовен техен прием нараства времето, необходимо за заспиване. Освен това хранителният режим, беден на фибри и богат на мазнини и въглехидрати значително скъсява фазата на бавновълновия сън (дълбок сън). Това е предпоставка за чести нощни събуждания, недоспиване и поява на различните проблеми със съня.

Препоръки на лекарите за осигуряване на пълноценен и спокоен сън

Специалистите посочват няколко основни мерки за осигуряване на спокоен сън и преодоляване на наличните проблеми със съня:

– редовна консумация на пресни плодове и зеленчуци, особено вечер, вместо тежки, мазни и калорични храни

– нека пълнозърнестите продукти заменят тестените изделия като бял хляб, спагети, макарони

– избягвайте консумация на колбаси, готови пакетирани сладкиши и чипсове и други процесирани храни

– подберете качествени природни продукти за пълноценен и спокоен сън и ги приемайте достатъчно дълго, докато усетите благоприятния им ефект. Решете проблемите със съня с помощта на правилно хранене и природни продукти за сън.

Качествен природен продукт за спокоен сън, без странични ефекти и риск от привикване

Редица лекари и пациенти са се убедили в ползите от приема на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за осигуряване на спокоен сън и преодоляване на хроничното безсъние.
Виватонин Лека Нощ е природно решение на проблемите със съня. Улеснява заспиването, повишава продължителността и качеството на съня, премахва честите събуждания нощем. Виватонин Лека Нощ е иделаното безопасно допълнение към здравословното хранене за преодоляване на коварните проблеми със съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари