пълноценен сън при подрастващи

Отделянето на достатъчно време за пълноценен сън при подрастващи има важна роля за тяхното психическо здраве и емоционална устойчивост. Експертите подчертават необходимостта от качествена нощна отмора при тийнейджъри за по-лесна адаптация към стресовите фактори, които нарастват през последните 2 години на изолация. В следващите редове споделяме повече за ползите от съня и съвети за създаване на добри навици при подрастващите.

За пълноценен сън при подрастващи – часовете имат значение

Приетата норма за продължителността на съня при тийнейджъри е между 8 и 10 часа. Но според данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията по-малко от една четвърт от учениците в гимназия отделят минимум 8 часа за нощна отмора.

Всъщност недоспиването, освен че е предпоставка за силна умора и ниска продуктивност на следващия ден, се отразява негативно и върху психичното здраве на подрастващите. Проучване, проведено сред тийнейджъри, показва, че тези, които спят между 8¾ и 9 часа на нощ, имат най-ниски нива на тревожност, чувство за малоценност и депресия. Изследователите също така откриват зависимост между пълноценното наспиване и по-добро психическо възстановяване след стрес при тийнейджърите.

Когато подрастващите не успяват да се наспят добре през седмицата, те често опитват да „компенсират“ пропуснатите часове сън през уикенда. Но тази практика има по-скоро негативен ефект, тъй като допълнително обърква режима на сън.
Експертите апелират родителите да обръщат специално внимание на децата, тъй като в някои случаи продължителното спане (повече от 10 часа на нощ) е индикация за депресивни състояния при подрастващите.

Ролята на родителите в изграждането на добри навици за сън

Препоръките на специалистите са родителите да изградят добри хигиенни навици за сън при подрастващите и да стимулират придържането към пълноценен режим за нощна отмора. Основният стремеж е часовете на заспиване и събуждане да са еднакви всеки ден. За регулиране на циркадния ритъм е важно, когато тийнейджърите заспиват вечер, помещението да бъде напълно затъмнено, а при събуждане сутрин да влиза достатъчно дневна светлина. Добрите навици на сън при подрастващите включват още:

Възможно е проблемите със съня при децата да доведат до хронично недоспиване и при родителите. В този случай може да се доверите на изцяло природно средство за пълноценна нощна отмора

Специалистите у нас препоръчват на родителите, които страдат от нарушения на съня, да ги преодолеят с редовен прием на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този изцяло натурален продукт е уникална комбинация от естествения регулатор на съня мелатонин и една от най-ефикасните билки против безсъние – Валериана. Хормонът на съня подпомага заспиването, намалява честотата на нощните събуждания и подобрява качеството на нощната отмора. Високопречистеният екстракт от Валериана допълва действието на мелатонина, като премахва стресът и нервното напрежение. Клинични изследвания доказват, че редовният и продължителен прием на продукта спомага за крепкия и възстановителен сън. Дозира се по 1 капсула, 30-60 минути преди сън. Дълговременната употреба не крие риск от нежелани ефекти поради 100% природния произход на активните съставки.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари