пълноценен сън

Изграждането на здравословни навици ще ви осигури пълноценен сън всяка вечер. Вижте кои промени в начина на живот борят безотказно безсънието.

Нарушенията на съня се превръщат в житейски проблем за все повече хора

Безсънието, известно като инсомния, е сред основните проблеми, породени от стреса, тревогите и забързания живот. В стремежа си да го преборят, много хора се насочват към недоказани практики и методи, които всъщност често влошават състоянието. Затова ще предложим няколко препоръки, оборващи широко известните схващания за безсънието.

Едно питие вечер няма да ви донесе пълноценен сън

Ефектът на алкохола обикновено помага за по-лесното заспиване, но той нарушава спокойствието на съня. Употребата на алкохол води до чести събуждания, затруднява повторното заспиване и всъщност влошава състоянието ви. Затова не разчитайте, че вечерното питие ще ви пренесе успешно в страната на сънищата.

Гледането на телевизия няма да ви осигури пълноценен сън

Заспиването под силната светлина на телевизора, компютъра или смартфона има разстройващо добрия сън действие. Ако се събуждате често нощем, не се насочвайте към екрана. Силната светлина има стимулиращ ефект и само ще заблуди мозъка ви, че утрото е дошло. Ако изберете дигитално устройство с което да се приспите – повторно заспиване едва ли ще ви споходи. По-успешен подход би бил четенето на книга на по-приглушена светлина или слушането на релаксираща музика.

Не можете да компенсирате редовната липса на пълноценен сън

Изгубеният при хронично недоспиване сън не може да се навакса. Временно подобряване на състоянието и поспиването до по-късно през почивните дни не решава дълготрайно проблема. Такива методи могат да доведат единствено до разстройване на биологичния часовник, което допълнително ще влоши състоянието ви. Единственото средство за компенсиране на недостатъчния сън е възстановяването на спокойния и продължителен сън.

Не се заблуждавайте, че организмът ви безпрепятствено ще свикне с безсънието. Придържането към тази заблуда може да има сериозни последствия. Всеки се ражда с индивидуални потребности за сън. Но те не биват да падат под нормалните 7-8 часа, отделени за пълноценен сън.

Не се предоверявайте на приспивателни медикаменти за спокоен сън

Те не лекуват безсънието. Липсата на сън подлежи на лечение само при отстраняване на предизвикващите я фактори. Сънотворните средства имат само временен ефект, освен това привикването към тях е винаги актуален риск. Вярно е, че съвременните медикаменти са по-сигурни и ефективни, но не бива да се употребяват продължително време. След спирането им, безсънието обикновено се връща и е дори по-трудно поносимо.

Изграждането на здравословни навици има прекрасни ползи за осигуряване на пълноценен сън и повишаване качеството на живот

  • Придържайте се към индивидуална програма за сън, с приблизително еднакъв час на лягане и събуждане всеки ден, дори през уикендите. Това ще помогне да регулирате естествения си биологичен часовник.
  • Извършвайте релаксиращи упражнения непосредствено преди лягане. Помислете за отпускащ рутинен ритуал вечер, извършван далеч от силни светлини и шумове. Той ще спомогне за приспособяване към смяната на активната част от денонощието със спокойното време за почивка.
  • Ако имате затруднения с нощния сън, избягвайте дневните дрямки, особено следобедните. Такива кратки преспивания помагат за снемане на умората през деня, но допълнително затрудняват съня нощем.
  • Упражнявайте редовни физически тренировки. Дори леките активности и натоварвания са по-полезни от обездвижването.
  • Обърнете внимание на спалнята си. Подредете нощното си обкръжение така, че да ви осигури спокойствие. Не прегрявайте излишно спалното си помещение, проветрявайте го редовно и го затъмнявайте максимално.
  • Избягвайте силните и ярки светлини късно вечер и посрещайте сутрешната слънчева светлина.
  • Избягвайте пушене, пиене и хранене непосредствено преди лягане. Препоръчва се последното за деня хранене да става 2-3 часа преди сън.
  • Ползвайте леглото само по предназначение, за да затвърдите подсъзнателната асоциация между легло и спокоен сън. Всяка домакинска или служебна дейност, която вършите в спалнята, и особено лежейки, е препоръчително да извършвате в други помещения.

За възстановяване на пълноценния сън се доверете на силата на естествените средства

Проблемите със съня се асоциират с разстройство в синтезата и отделянето на нощния хормон мелатонин, както и с емоционални разстройства и тревоги. Можете да си набавите оптимални количества мелатонин с приема на природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа и стандартизиран екстракт от Валериана, която е известна с безспорните си способности за снемане на напрежението, премахване на тревогите и успокояване на съзнанието. С Виватонин Лека Нощ си осигурявате безопасна помощ за спокоен сън.

Виватонин Лека Нощ е алтернативата, налична за всеки, който предпочита природната сила пред синтетичните продукти. Приемът на Виватонин Лека Нощ не води до привикване и не причинява странични ефекти. Безопасен е и при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари