работа на смени сън

Вашият сън страда при работа на смени. И вие го знаете, знаем го и ние. Именно поради това ще предложим начини да подобрите неговата продължителност и качество.

Спете по график

Обикновено графикът за работа на смени варира от седмица на седмица. Като се има предвид това най-доброто, което можете да направите за себе си и своя сън, е да си изготвите график. Ако проявите нужната воля и следвате стриктно този план, ще осигурите на тялото и ума така необходимата почивка. В случай че:

  • ви предстои сутрешна или следобедна смяна, направете опит да спите непробудно от 23:00 до 07:00 ч.
  • излизате от нощна смяна, опитайте да поспите от 08:30 до 16:30 ч.
  • ви очаква нощна смяна, поспете поне 3 часа преди началото на работния ден
  • имате почивен ден, но предстои сутрешна или следобедна смяна, постарайте се да спите качествено през нощта

По-внимателно с храненето

Внимавайте много какво пиете и ядете 3 часа преди края на работната смяна. Защо казваме това ли? Много просто – определени храни и напитки саботират съня. Такива са шоколадът, лютото, кафето, чаят с кофеин, енергийните напитки… Всички те превъзбуждат нервната система, енергизират организма и в крайна сметка пречат на заспиването. Ето защо избягвайте да ги приемате по време на работа.

Гарантирайте си качествен сън

Спете в тиха и тъмна стая. Така няма да имате проблеми със заспиването и ще спите непробудно. Създайте си ритуал преди лягане, за да се настроите по-лесно за сън. Имате толкова много възможности! Няма да сгрешите, ако вземете релаксираща вана или си приготвите чай с успокояващ ефект (лайка, лавандула, валериана).

Доверете се на мелатонина, за да подобрите своя сън при работа на смени

Мелатонинът е вещество, което регулира биологичния часовник и подобрява качеството на съня. Той е идеално решение за хора, които работят на смени. 3-5 mg мелатонин преди лягане са напълно достатъчни, за да заспите бързо и да се събудите отпочинали. Имайте предвид, че преди употребата му е добре да се консултирате със специалист особено ако приемате лекарства или имате медицинско състояние.

Изпитано природно средство с мелатонин и Валериана за пълноценен сън при работа на смени

Специалистите по медицина на съня у нас препоръчват приема на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за подобряване на съня при работа на смени. Това е изцяло природен продукт с внимателно подбрани съставки. Всяка капсула съдържа оптимално количество мелатонин (5 mg) и стандартизиран екстракт от Валериана (200 mg) с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Мелатонинът притежава сънотворен ефект, а Валериана успокоява нервната система. В резултат от взаимодопълващия ефект на съставките продуктът подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта, подобрява настроението и концентрацията, повишава устойчивостта на напрежение и стрес.

За постигане на най-добри резултати се препоръчва продължителен прием по 1 капсула, 30-60 минути преди сън. Не са наблюдавани нежелани реакции. Не води до привикване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари