редовното недоспиване

Учени изследват колко бързо се възстановява организмът от редовното недоспиване. Качествената нощна отмора е от първостепенно значение за добро здраве, но се оказва, че способността лесно да „наваксаме“ пропуснатия сън е по-скоро мит. В следващите редове споделяме за интересно проучване по темата.

Проучване изследва как се отразява редовното недоспиване върху организма

Изследователи от Краков, Полша внимателно проучват промените във функционирането на организма, свързани със загубата на сън при възрастни. Резултатите са публикувани в списанието PLOS ONE. Участниците в експеримента в продължение на 10 дни получават около една трета по-малко сън от обикновено. След този период на недоспиване, следва една седмица за възстановяване. За целите на проучването участниците носят сензорни накитници, които отчитат ежедневно времето, прекарано в сън и в будно състояние. Мозъчната активност се отчита всеки ден като участниците са подложени на електроенцефалография. А задаване на специално подбрани въпроси измерва времето за реакция и точността на отговорите. Авторите на изследването констатират следното:

„Настоящето проучване показва, че 7 дни не са достатъчни на организма да се възстанови след 10 дни на частично недоспиване. Въпреки този едноседмичен период на почивка скоростта на реакцията е единственият показател, който се връща в изходно ниво. При поведенческите, двигателни и неврофизиологични функции не се наблюдава подобрение“.

Тези резултати алармират, че дори час или два по-малко сън от необходимото имат трайни невро-поведенчески последици, които не могат да бъдат компенсирани дълго време.

След като изяснихме какви са последиците от хроничното недоспиване, вижте няколко съвета за по-качествена нощна отмора

Нуждата за сън е строго индивидуална и може да варира, но е прието, че организмът на един възрастен човек се нуждае средно от 7-8 часа сън на денонощие. За да се наспивате достатъчно:

  • Лягайте навреме

В забързаното ежедневие повечето хора спят малко през седмицата и оставят нощната почивка за уикенда. Но както вече споменахме, това не е достатъчно, за да може организмът да се възстанови. Изберете по-ранен час, в който да лягате и се придържайте към него всеки ден.

  • Създайте подходящи условия за сън

Освен кога, е важно и къде заспивате. За да улесните този процес, спалното помещение трябва да е тъмно, хладно и тихо. Също така заложете на удобно спално бельо от естествена материя.

  • Избягвайте екраните на електронните устройства 2 часа преди лягане

Синята светлина, която излъчват устройства като телефон и таблет, затруднява заспиването като потиска производството на мелатонин, наричан още хормон на съня.

Към тези препоръки прибавете прием на изцяло природен продукт за здрав сън

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е продукт за спокоен сън с изцяло натурален произход. Комбинацията на мелатонин и екстракт от лечебната билка Валериана ефективно подпомага заспиването, регулира цикъла сън-бодърстване, понижава нервното напрежение. Мелатонинът регулира биологичния часовник, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня. Биологично активните вещества, които се съдържат в билката Валериана са природен антидот срещу стреса. За пълноценен сън се препоръчва продуктът да се приема по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е предназначен за дългосрочно решение при нарушения на съня като помага за облекчаване на състоянията на тревожност. Няма моментален сънотворен ефект и не води до привикване. Напълно безопасен е при продължителен прием.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
Elizabeth Buckley
Elizabeth Buckley
19.09.2021 8:43

a very interesting article thankyou

Екип Виватонин
Админ
Екип Виватонин
20.09.2021 8:38
Отговор на   Elizabeth Buckley

Thank you for your feedback 🙂