За какво се използва мелатонин

Ако си задавате въпроса „За какво се използва мелатонин“ в статията ще откриете ползите от неговото приложение.

Мелатонинът е хормон, който оказва влияние върху регулирането на биологичния часовник и на цикъла сън-бодърстване. Произвежда се от пинеалната жлеза, позната още като епифиза. Мелатонинът е наричан още „хормон на тъмнината“, защото жлезата се активира при намаляване на светлината в околната среда. Но освен средство за добър сън, мелатонинът оказва благоприятно действие и върху други аспекти от здравето ни.

И още за какво се използва мелатонин – той е мощен антиоксидант

Много от ползите на мелатонина се дължат именно на антиоксидантните му свойства. На клетъчно ниво той увеличава антиоксидантните ензими в тялото. Мелатонинът се свързва със свободните радикали и ги неутрализира. Такива са реактивните видове кислород и азот (ROS и RNS), които са вредни за организма, защото увреждат клетъчната структура, човешкото ДНК и РНК. Подобни увреждания могат да са причина за преждевременно стареене, безплодие и злокачествени заболявания.

Подсилва имунната система и намалява възпалението

За да функционира правилно имунната система, организмът се нуждае от определени количества антиоксиданти.
Според някои проучвания мелатонинът има способността да намали свободните радикали и окислението в имунните клетки, свързани с определени невродегенеративни заболявания.

Други проучвания наблягат на способността на мелатонина да участва в борбата с Ковид-19. Учените смятат, че когато е включен в лечението на пациентите, мелатонинът може да ограничи заболеваемостта и да намали смъртността, при пациенти с тежка форма на Ковид-19. Обяснението е, че всяка клетка използва различни антиоксиданти, за да функционира нормално, а Ковид-19 нарушава биохимичния баланс в заразените клетки. Предполага се, че като мощен антиоксидант мелатонинът може да блокира прекомерната активност на вирусните протеини.

Ползите от мелатонин за съня

Качественият сън играе ключова роля за нормалното функциониране на организма. Той повлиява секрецията на хормони, участва в регулирането на телесната температура. Липсата на достатъчно сън може да доведе до нежелани последици върху нервната система, повишен риск от диабет, покачване на теглото и отслабване на имунната система.

Мелатонинът има доказано добър ефект при така наречените циркадни нарушения на съня. Такива могат да бъдат породени от смяната на различни часови пояси за кратък период от време, а също и при редуване на дневни и нощни смени. Мелатонинът се използва и при пациенти, които страдат от сънна апнея, след като са минали през интензивните отделения за лечение на Ковид-19.

Природен продукт ни осигурява оптимални количества мелатонин

За да си осигурим качествен сън, високи нива на жизнена енергия и работоспособност можем да се доверим на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този изцяло природен продукт съдържа високо количество мелатонин – 5 мг в рационално съчетание с екстракт от билката Валериана. Тази мощна комбинация освен помощ при нарушения в съня, повлиява благоприятно и психическото здраве при нервно напрежение, стрес и тревожност. Продуктът няма моментален ефект и не води до привикване. Предназначен е за дългосрочно овладяване на проблемите със съня. При продължителен прием осигурява качествена, възстановяваща нощна почивка.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари