следобеден сън

На всеки е ясно, че сънят е здраве и че трябва да позволяваме на организма си да отпочине, особено когато усещаме, че ни се спи. С други думи, трябва да се вслушваме в гласа на тялото си и да се съобразяваме с неговия биологичен ритъм. При нормални условия това би ни помогнало да сме свежи и будни през деня и да се радваме на спокоен сън нощем. Какво обаче да кажем за дрямките през деня и за това трябва ли да се отдаваме на следобеден сън, когато имаме възможност. Признак на здраве ли е редовният следобеден сън или може да разстрои нашия биологичен часовник и да наруши циркадния ритъм на организма?

Как се променя нуждата от следобеден сън през различните периоди на живота?

Нормално е бебетата и малките деца да прекарват поне 10 часа от денонощието в сън. Нормално е и поне 2 часа от него да се набавя чрез следобеден сън и други кратки дрямки през деня. Установено е, че това допринася за развитието на мозъчната дейност при най-малките и в никакъв случай не им вреди.

В другия край на жизнения цикъл обаче, с навлизането в периода след 60-годишна възраст,
следобедният сън не носи вече толкова отчетливи ползи. Напротив, счита се, че спането през деня за повече от 2 часа има по-скоро негативен ефект. То допринася за:

– трудно заспиване вечер

– проблеми със съня нощем

– дори за поява на затлъстяване, депресия и различни когнитивни затруднения у възрастните хора.

Как да намалите необходимостта от следобеден сън и да преодолеете дневната сънливост?

Според специалисти от Калифорнийския университет в Бъркли не е случайна зависимостта, че повечето възрастни хора имат проблеми със съня през нощта, че заспиват трудно, будят се много рано и не се радват на спокоен и пълноценен сън нощем. Голяма заслуга за това има следобедното поспиване.

Имайки предвид колко сериозно е залегнал следобедният сън в живота на възрастните хора, трудно би било те да бъдат убедени, че трябва да го избягват. За да се постиге това, най-добрата мярка включва подобряване на съня през нощта. Достатъчната доза пълноценен нощен сън е първата стъпка към намаляване на нуждата от допълнително спане през деня.

За осигуряване на спокоен сън нощем и за овладяване на различните нарушения на съня

За постигане на такъв ефект с минимално негативно влияние върху организма много специалисти съветват да не се разчита на хапчета за сън (сънотворни лекарства). Много по-безобидно и рационално би било да се ползва природната сила на различните продукти за сън (като валериана например) и да се набавя оптимално количество от естествения хормон на съня – мелатонин.
Това може да се постигне с редовния прием на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Една капсула от него вечер преди лягане осигурява спокоен сън, намалява тревожността и стреса. Това от своя страна помага на организма да отпочине вечер, да е бодър през деня и да не се появява нужда от следобеден сън.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари