сънливост

Какво представлява сънливостта?

Дневната сънливост е често срещан проблем, свързан с нарушения в нормалния цикъл на съня. Според статистически данни проблемът засяга 20% от световното население. Най-често сънливостта се наблюдава у хората под 30 – годишна възраст, както и при тези над 75 години.

Кои са признаците, че страдаме от сънливост?

Сънливостта се характеризира с трудности или невъзможност за задържане на вниманието по време на извършване на обичайните ежедневни задачи, понижен тонус, често прозяване и др.
Кои са причините за сънливостта?

Прием на лекарства

Според специалисти, приемът на някои лекарствени средства може да доведе до сънливост. Такива са противокашличните, антидиарийните и антипсихотичните средства, антидепресантите, болкоуспокояващите, противоалергичните лекарства, мускулните релаксанти и много други. В случай, че това е причината за сънливостта е добре да се направи консултация със специалист и да се обсъди възможността за смяна на лекарството или понижаване на дозировката му.

Недостатъчно (или недоимъчно хранене) и спазване на диети

Ограничаването на приема на продукти от различните хранителни групи води до сънливост, тъй като те са важни за нормалното функциониране на всички системи в тялото ни. Липсата или ограничаването им създава риск от поява на редица здравословни проблеми, включително и до състояние на сънливост.

Злоупотреба с алкохол

Хората, употребяващи прекомерни количества алкохол често срадат от сънливост, тъй като тези напитки повишават напрежението в тялото, което е свързано с последваща силна нужда от почивка и сън.

Защо се налага да се предприемат сериозни мерки за овладяване на сънливостта?

Сънливостта не е никак безобидно състояние. Някои от по-леките последствия от нея могат да бъдат заспиване в неподходящо време или място, трудности при запомняне и концентрация, забавени рефлекси, трудно контролиране на емоциите и повишена нужда от почивка в ежедневието. Сънливостта е особено опасна, тъй като повишава риска от възникване на пътно транспортни произшествия, битови травми и др.

Как да се справим със сънливостта?

За да постигнем тази цел е добре да се отървем от вредните навици, предизвикващи сънливост. Според специалисти съществува още един ефективен начин за отстраняване на проблема и осигуряване на продължителен и качествен сън. Подходящо средство, което ни помага да се справим със сънливостта е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Съставките на продукта – мелатонин и валериана, улесняват заспиването като съкращават времето до настъпването му, повишават качеството на съня, понижават честотата на досадните нощни събуждания и осигуряват лесно заспиване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари