сънят

Сънят, наред с въздуха, водата и храната, е сред основните потребности на човешкия организъм, за да съществува пълноценно. Хората обаче понякога пренебрегват значението на добрия сън за здравословното благосъстояние.
Много научни изследвания са установили, че недостатъчният и некачествен сън повишават риска от развитие на редица здравословни състояния, сред които затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори усилване на негативния ефект от стреса върху организма.

Сънят и неговият позитивен ефект върху общото здраве

Пълноценният сън подобрява не само настроението и външния вид, но влияе особено благоприятно на цялостното здравословно състояние.

  • Качественият сън подобрява обмяната на веществата и стимулира отслабването. Комбинирането на здравословен хранителен режим с ранно лягане по едно и също време всеки ден съдейства за поддържане на нормално телесно тегло.
  • Сънят стимулира активността на клетките на имунната система. Многократно е доказана корелацията между съня и циркадните ритми и функционирането на имунната система. Ако човек страда от често боледуване, е много вероятно този здравословен проблем да се дължи именно на хронично недоспиване.
  • Качественият сън подобрява менталното благосъстояние, продуктивността и бдителността. Установено е, че недостатъчното количество и качество на съня за дълъг период от време може да доведе до психологически нарушения като тревожност и депресия. И обратното – качественият и пълноценен сън подобрява паметта и концентрацията и повишава продуктивността и съсредоточеността. Изобщо всички мозъчни функции се влияят пряко от процесите на съня.

От колко сън се нуждае човек?

Голяма част от хората се нуждаят от минимум 8 часа сън, за да функционират нормално всички компоненти на човешкия организъм. При други обаче 7 часа сън са достатъчни, за да се чувстват бодри и наспали се. Най-явният индикатор за некачествен и недостатъчен сън е усещането за умора и недоспиване още със събуждането, както и силното желание за следобедна дрямка.

Благотворно средство за подобряване на качеството и продължителността на съня

От най-голямо значение за нормалното протичане на циркадните ритми и регулирането на биологичния часовник са нормалните концентрации на мелатонин в организма. Синтезирането на мелатонин обаче може да бъде потиснато под въздействието на различни фактори. Всякакви нарушения на секрецията на мелатонин водят до проблеми със заспиването, чести събуждания през нощта или хронично безсъние.

За постигането на отлично качество на съня и за безопасна, но успешна борба с безсънието, екип от квалифицирани специалисти създаде изцяло природен продукт с високи концентрации на две биологично активни вещества. Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е мощен антиоксидант, който улеснява заспиването и повишава продължителността и качеството на съня. Природното средство съчетава в себе си мелатонин и екстракт от корени на Валериана, които влияят особено благоприятно на биологичния часовник и дейността на вегетативната нервна система.

С Виватонин Лека Нощ бързо и неусетно се подобрява сънят, настроението и концентрацията.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари