Сън и настроение

Сън – защо е важен?

Знаете ли, че човек прекарва почти 25 години от живота си в сън? Докато спим ние възстановяваме физическите и психическите си сили, регулираме метаболизма и хормоните си. Но колко ли от нас могат да се похвалят с дълбок и пълноценен сън? Липсата му оказва множество негативни ефекти върху здравето. Многобройни са факторите, които могат да доведат до нарушаване на съня – негативни емоции като загуба на близък човек, развод, прекомерен стрес и др.

Как сънят влияе на настроението?

Според проучване, проведено от екип изследователи от Университетското училище по медицина “Джон Хопкинс” съществува тясна връзка между настроението и съня. Интересен е факта, че по-негативен ефект върху настроението оказва този сън, при който се наблюдават чести нощни събуждания, отколкото по-краткия, но за сметка на това непробуден дълбок сън.

Това е първото проучване на специалисти, което сравнява последиците от двата вида сън. В него участвали 62 жени и мъже без проблеми в съня. Те прекарали три дни и нощи в лабораторни условия. Всяка вечер преди да си легнат отговаряли на въпроси, целящи да определят тяхното настроение. Докато доброволците спяли, учените изследвали качеството на техния сън.
Една трета от доброволците били събуждани по няколко пъти всяка нощ. Друга една трета заспивали по-късно, но не били събуждани. Останалата една трета (представители на контролната група) прекарвали нощта в спокоен и непробуден сън. Какви били резултатите?

Учените установили, че при хората, които спяли “накъсано”, както и при тези, които страдали от недостиг на сън се наблюдава понижено настроение на другия ден, още след първата нощ. През следващите нощи тенденцията се запазва при тези, които се събуждат през нощта, но не и при тези, които спят по-малко от необходимото.

Резултатите доказват и че продължителните проблеми със съня и последващото ги лошо настроение могат да повишат нивата на стрес и да увеличат риска от развитие на депресия.
Данните, получени от проучването са оповестени в сп. Sleep.

Как да се радваме на качествен сън и отлично настроение всеки ден?

Виватонин Лека Нощ е природен продукт, който съдържа естествени съставки – мелатонин и валериана. Продуктът е изключително подходящ за прием от хора, които имат проблеми със съня. Виватонин Лека Нощ осигурява дълбок и непробуден сън нощ след нощ. Тези свойства на двете съставки, както и безопасността им при продължителна употреба са проучени и научно доказани. С Виватонин Лека Нощ освен здравословен сън си осигурявате и отлично настроение, с което “заразявате” всички около вас!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари