Сън – научете първи най-любопитните факти

Всички знаем колко важен е спокойният сън за поддържането на функциите на имунната система, а оттам и на отлично здраве. Наясно сме и с основните последици от липсата на пълноценен сън – мрачно настроение, тревожност, сънливост, раздразнителност. Списъкът е много дълъг.

Кои са по-малко известните факти относно съня?

Недостатъчното количество сън може да доведе до увреждане на мозъка

Знаете ли, че пълноценният нощен сън е едно от необходимите условия за поддържане на мозъчното здраве?

До това заключение са стигнали шведски учени от университета Упсала, след проведено изследване. В него взимат участие 15 млади мъже, без здравословни проблеми. В продължение на няколко нощи доброволците са били изследвани в лабораторни условия. През първата нощ мъжете са лишени напълно от сън, а през всички останали са спяли по 8 часа. Всяка сутрин и вечер от доброволците са вземани кръвни проби за изследване.

Установено е, че лишаването от сън увеличава количеството на мозъчните молекули S100 и NSE с около 20%. Увеличаването на въпросните молекули води до развитие на различни мозъчни увреждания, например увредена мозъчна тъкан или нарушение на кръвно-мозъчната бариера.
Ето защо специалистите съветват хората да подхождат с повишено внимание към проблемите със съня, свързани с пониженото му качество и продължителност.

Проблемите със съня водят до понижена устойчивост към болка

Според норвежки изследователи хората, засегнати от безсъние имат по-висока чувствителност към болка в сравнение с тези, при които не се наблюдава този проблем. В проучването се включват над 10000 доброволци. Те са подложени на тест, установяващ степента на поносимост към болката. Той се състои в потапяне на ръката в съд със студена вода за 106 секунди. Специалистите обръщат внимание и на други фактори, които биха повлияли на резултатите от изследването. Такива са депресията, тревожността, повтарящата се болка и др.
След обобщаване на резултатите норвежките учени доказват, че колкото по-тежки са проблемите със съня, толкова повече се понижава устойчивостта към болка.

Как да предотвратим появата на тези два неочаквани за много от нас проблеми, отключвани от безсънието?

Най-ефективният начин за това е като се доверим на мнението на специалистите относно методите за справяне с проблемите със съня. Природно средство, което много лекари препоръчват за овладяването им е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Доказано е, че продуктът съкращава периода на заспиване, повишава качеството на съня и осигурява сутрешна бодрост.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари