сън отслабване

Ако се борите с трудно отслабване, си задайте следния важен въпрос – „Получавам ли достатъчно часове качествен сън всяка нощ?”.

Лошият сън възпрепятства успешното отслабване

Проучвания сочат, че средната необходимост от сън варира между 7 и 8 часа. Те показват още, че некачественият или недостатъчният сън водят до напълняване и повишават риска от затлъстяване. Научното обяснение е следното. Когато спим, парасимпатиковият клон на автономната нервна система поема контрола. Това улеснява регенеративните процеси, които ни помагат да се възстановим и подготвим за следващия ден. Лошият или недостатъчен сън възпрепятства правилната регенерация. Резултатът е умора и липса на енергия на следващия ден, които компрометират нормалното горене на калории.

Мозъкът също функционира различно при некачествена нощна почивка. След безсънна нощ е много по-лесно да направим грешни избори относно храната, която консумираме. Хората, които спят лошо или си набавят малко сън, са предразположени към консумация на вредни храни и преяждане.

Хормони и копнеж за определени храни

Некачественият сън дисбалансира хормоните грелин, лептин и кортизол. „Хормонът на глада” грелин сигнализира мозъка, че е време за хранене. Лептинът ни „уведомява”, че сме сити. Кортизолът е „стрес хормон”, който произвеждан в големи количества повлиява желанието ни за прием на повече храна. Ако не спим добре, тялото произвежда повече грелин и по-малко лептин. След лоша нощна почивка хормоналното смущение ни кара да приемаме повече храна, отколкото ни е необходима. При некачествен сън отделянето на повече кортизол означава и складиране на повече мазнини в мастните депа.

Лошият сън се отразява и върху инсулина – хормон, отговорен за обмяната на веществата и правилното използване на глюкозата. Малкото сън прави клетките инсулиново резистентни, което значи, че повече захар се натрупва в кръвта. Това стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин. Излишните му количества карат тялото да складира калории, вместо да ги изгаря. В дългосрочен план това може да доведе до здравословни проблеми.

Осигуряване на качествен сън за добро здраве

Както посочихме, качествената нощна почивка е есенциална за доброто здраве. А от особено значение е да си набавите такава, ако целта ви е да свалите излишните килограми. За да си осигурите качествена отмора всяка нощ, без да се тревожите, че стресът и напрежението ще ви държат будни, заложете на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Виватонин Лека Нощ е средство с природен произход, което се грижи за добрия сън. Улеснява заспиването, премахва тревогата, стреса и напрежението, и редуцира нощните събуждания. Благоприятното си действие дължи на балансираната комбинация от екстракт от успокояващата билка Валериана и регулатора на съня мелатонин. Те работят в синергия, за да нормализират вътрешния биологичен ритъм и подобрят качеството и продължителността на съня.

Виватонин Лека Нощ няма мигновен сънотворен ефект, а е предназначен за трайно решение на проблемите със съня. Не проявява странични ефекти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари