фази на съня

В статията ще разберете кои фази на съня са известни и необходимото за тях. Много хора биха се отказали от съня, само за да свършат повече работа. Въпреки това, той е жизненоважен, защото, когато спим – ние се възстановяваме физически и психически. По време на сън съзнанието ни си почива, но тялото ни продължава да работи на пълни обороти. В него се създават нови клетки, то се детоксикира, имунната система се възстановява и едновременно с това се бори срещу различни патогени.

По време на сън се отделят и хормони на растежа, които помагат на малките деца и бебетата да растат. А, при възрастните – клетките релаксират. Мозъкът обработва информацията от деня, която е преминала през него, а новонаучените неща се прехвърлят в дългосрочната памет и се съхраняват.

Ако спите по-малко от необходимото или имате нарушения на съня, то тялото ви може да не изпълни нощните си задачи и следователно, да не се чувствате толкова бодри през идния ден. Настроението ви също се влияе от липсата на сън – чувствате се по-малко мотивирани, понякога дори депресирани.

Фази на съня

Учените са открили, че всеки от нас спи по един и същ модел. Преминаваме през фиксиран цикъл на съня от 4 до 6 пъти на нощ. Това винаги се състои от една и съща последователност от различни етапи на съня, продължаващи средно 90 минути. Отделните фази на съня могат лесно да бъдат разграничени една от друга въз основа на различни мозъчни дейности.

  • Фаза на будно състояние – унасяне
  • Фаза на заспиване
  • Фаза на лек сън
  • Фаза на дълбок сън
  • Фаза на сънуването

Фази на съня в детайли

Фазата на будно състояние се характеризира с будното състояние преди заспиване, защото независимо дали помните или не на следващия ден, през изминалата нощ вие ще се събудите няколко пъти, дори и само за секунди. Будността се повтаря циклично, както и другите фази на съня, тя се брои като време за сън. Според изследвания, ние се будим от 10 до 30 пъти през нощта, но тъй като това състояние обикновено трае по-малко от минута, ние забравяме за събуждането до следващата сутрин. Когато легнете удобно в леглото и съзнанието ви все още е напълно будно, тогава започва и първата фаза на съня. През това време, все още, мислите за събитията от деня и започвате да се намирате в по-спокойно и по-спокойно състояние.

Фаза на съня №2 или позната още като фазата на заспиване, заедно с фазата на лекия сън продължават общо около 50 минути. Когато заспивате, вие търсите подходящи позиция за сън и все още присъствате в реалния свят със своето съзнание. Постепенно преминавате от будно състояние към сън, т.нар. “дремене”. Вие отделяте съзнанието си от реалността, мускулите се отпускат, а мозъкът – успокоява. Понякога, може да почувствате точно в тази фаза на съня, че падате. Също така, все още може да бъдете събудени много бързо от дори леки смущения като шум.

Фаза на съня №3 или тази на лек сън. Ние прекарваме около половината от цялото време за сън в тази фаза. Тя продължава около 20 минути при всеки цикъл на съня. Мускулите ви се отпускат още повече, а дори понякога потрепвате неволно през това време, а очните ви ябълки се движат бавно зад затворените клепачи. Сънят става все по-дълбок и първите сънища могат да се появят. Характерното за тази фаза е, че все още имаме много силна връзка с реалността и съзнанието ни се занимава все още с реални проблеми.

Следващата от фазите на съня е №4 или позната още като фазата на дълбок сън. Тя представлява около 15% от общия сън и продължава средно около 30 минути. Този етап на сън е най-дълъг – около 1 час, когато се появява през първите цикли на нощта и става все по-кратък с изминаване на времето. Дълбокият сън дава на тялото почивката, от която се нуждае, за да бъде физически и психически подготвено за следващия ден. В тази фаза протичат и регенеративните процеси като обновяване на клетките.

Фаза на съня №5. В тази фаза, фокусът е предимно върху възстановяване на психиката. Характерното за нея е, че под затворените клепачи движението на очите става забързано, което предполага и по-висока мозъчна активност. Също така, сънищата стават по-интензивни.

През фазите на съня – с помощта на природата

Възстановете нормалния циркаден ритъм с Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е продукт, съдействащ за контролирането на естествените фази на съня и подобряване на циркадния ритъм. С него вие ще улесните заспиването, намалите честотата на събужданията през нощта и ще удължите продължителността на съня. Съдържащите се в него висококачествени съставки – екстракт от Валериана и мелатонин, естествено осигуряват здрав сън, което от своя страна води до добро настроение през идния ден, енергия и бодрост. Без моментен сънотворен ефект и подходящ за продължителна употреба. Приема се по 1 капсула вечер, около 30-60 минути преди сън.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари