хигиена на съня

Хигиена на съня – да, тя е от изключително значение за вашето здраве. Трудното заспиване, проблемите със съня и безсънието могат да са стресиращи и да доведат до смущения през нощта, но и да повлияят на благосъстоянието ви през деня.

Какво изобщо е хигиена на съня?

По принцип, има няколко класически правила за добър сън, които със сигурност сте чували и преди. Точно както при класическата хигиена се уверете, че ги спазвате. Хигиената на съня се отнася до поведението ви, насърчаващо здравословен и спокоен сън. Като това също включва основни правила, свързани с диетата, ежедневни дейности, навици за сън и личното ви отношение към спането.

Вашите правила за хигиена на съня

Вашето първо, ново правило за хигиена на съня е да използвате дневната светлина, за да поддържате естествения си цикъл на сън-събуждане. Особено полезно е да спортувате навън през първата половина на деня. Дори и в облачен ден, дневната светлина навън е много по-ярка от изкуственото вътрешно осветление.

Следващото правило е да създавате и спазвате ваш личен ритъм на съня. Кафето сутрин, вече до болка познатият път до работа – ние сме създания на навика и навиците ни за сън не са изключение. Ако винаги си лягате или ставате по различно време, тялото ви ще изпитва умора. Затова, опитайте да поддържате времето за лягане и събуждане едно и също, дори през уикендите.

Третото правило за хигиена на съня е да се наслаждавате на любимия кофеин напълно съзнателно. Освен количеството, времето, в което пиете кофеинови напитки, също ви влияе. Въпреки че е известно, че напитката сутрин ободрява, нейната консумация през късните часове на деня могат да допринесат за проблеми със съня. Следователно, не трябва да консумирате кофеинови напитки поне 6 до 8 часа преди лягане, а в най-добрия случаи, 8 до 10 часа.

И ето още едно правило за хигиена на съня, което е добре да спазвате – да избягвате следобедните дрямки. Да, знаем, че когато спите малко през нощта сте изтощени и преуморени през деня. И така – дрямката изглежда страхотна идея, но не! Крайният резултат е – оставате будни по-дълго вечер и изпитвате необходимост от повече време за заспиване.

Чувствайте се добре в спалнята. Има правила за хигиена на съня в стаята, които могат да ви помогнат да спите по-добре. Важно е да създадете приятна атмосфера, която задължително включва добра, стайна температура (около 16-18 градуса). Също, проветрете и затъмнете. А, сега – заспете сладко!

Също, ограничете храненето и пиенето преди лягане. Не претоварвайте тялото си! Избягвайте тежки ястия и напитки преди лягане. Добро правило е да ядете последното си хранене поне 2 до 3 часа преди лягане. Пълният пикочен мехур също може да наруши качеството на съня ви, поради необходимостта от уриниране през нощта. А, за да избегнете и това – пийте повече течности след ставане и по-малко вечер.

И за финал – открийте вашия ритуал за сън. Един от най-добрите съвети за хигиена на съня е личната вечерна рутина. Точно така – сутрешната рутина ни подготвя за предстоящия ден, а ритуалът за сън подготвя тялото и мислите ни за това, че скоро ще се оправим към страната на сънищата. Знайте, че вечерната рутина може да изглежда различно при всеки човек, но вие се опитайте да включите дейности за насърчаване на съня като йога, топла вана или четене.

Как да заспите още по-лесно?

Въпреки всичко, понякога сънят не идва, но за това има решение и то е Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night, който е изцяло натурален продукт, повлияващ благоприятно цялата нервна система. В резултат от неговия прием, заспиването става по-лесно, а сънят по-дълъг и качествен от всякога. Благодарение на мелатонина и екстракта от Валериана в себе си, той хармонизира съня и успокоява тялото. Двете съставки се допълват, усилвайки ефекта си.

Без данни за нежелани ефекти и странични реакции. Също, продуктът не води до привикване. Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари