циркадни ритми

Възникването на дисбаланс на естествените циркадни ритми излага на сериозна опасност не само физическото, но и психичното ни здраве. Това сочи ново изследване на учени от Глазгоулския университет във Великобритания, публикувано в сп. The Lancet Psychiatry. В настоящата статия ще узнаете как са достигнали до тревожния извод и как да се предотвратят здравните проблеми по напълно естествен начин.

Как изследователите установяват, че десинхронизацията на циркадните ритми крие огромни рискове за психиката?

„Отдавна е известно, че десинхронизацията на циркадните ритми води до влошаване на физическото здраве. Нагледен пример за това са едни от най-наболелите проблеми в последните десетилетия като затлъстяване и диабет. Ние решихме да задълбочим изследванията и да проверим как нарушаването на циркадните ритми влияе на емоционалното състояние“, разкриват учените. За целта те анализират данните на 91 105 участници, които са част от UK Biobank – кохорта, събираща подробна информация за здравето на възрастните във Великобритания. Въз основа на осреднената стойност на дневния им ритъм на активност и почивка на доброволците, известена като относителна амплитуда, те правят своите заключения. Оказва се, че доброволците с по-ниска относителна амплитуда са изложени на по-висока опасност от разстройства, поразяващи психиката. Учените подчертават, че резултатите остават непроменени дори, когато се вземат предвид други фактори, които имат водеща роля при възникване на психични разстройства, като възраст, пол, образование, начин на живот и травми в детството. „Това е първото и най-мащабно изследване, което неоспоримо доказва връзката между нарушенията на циркадните ритми и психиката“, горда е от успеха д-р Лора Лийл, водещ автор на проучването. Като основна причина за десинхронизация на циркадните ритми и последващи разстройства в психиката тя изтъква високотехнологичния начин на живот на съвременното общество. „Взирането в дисплея на смартфоните всяка вечер непосредствено преди сън прави хората по-уязвими към развитие на безсъние, биполярно разстройство и невроза“, категорична е д-р Лийл. Ето защо нейният призив е този вреден навик своевременно да се изкорени и час по-скоро да се последват естествените циркадни ритми на организма.

Как по естествен начин да се възстановят циркадните ритми на организма?

В подкрепа на апела на д-р Лийл видни български специалисти по медицина на съня препоръчват на потърпевшите да възстановят нормалните циркадни ритми на организма с помощта на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този 100% натурален природен продукт дарява с пълноценен сън и увеличава работоспособността благодарение на мелатонина и екстракта от Валериана в състава му.

Естественият психичен хармонизатор мелатонин, който играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване, подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта. Валериана, която е използвана като лек срещу безсъние още от древността, мощно допълва действието на „хормона на съня“, като премахва нервното напрежение и допълнително улеснява заспиването.

Ползите от Виватонин Лека Нощ се разгръщат постепенно затова е препоръчително да се приема продължително време. Продуктът е безопасен дори при дълговременна употреба поради изцяло природния произход на съставките.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари