Полезна поза за сън – изберете най-подходящата за вас!

Полезна поза за сън – изберете най-подходящата за вас!

Чудите се коя е най-удобната и полезна поза за сън? Вижте нашите предложения!

Полезна поза за сън за пълноценна нощна отмора и добро здраве

По гръб

Дори да не е най-разпространената, спането по гръб определено е най-полезната поза за нощна почивка. Позиционирането на тялото по гръб по време на сън позволява на главата, врата и гръбначния стълб да „почиват” в неутрална позиция. По този начин не се упражнява напрежение върху тези зони. Спането с лице към тавана е идеално за хората с гастроезофагеален рефлукс. Добре е те да използват подходяща възглавница, която да поддържа и повдига главата на необходимата височина. Стомахът трябва да се намира на ниво под хранопровода. Хората, страдащи от сънна апнея не бива да спят по гръб. Тази поза влошава и хъркането.

На една страна

Тази позиция се характеризира с торс и крака в сравнително права линия и също намалява киселинния рефлукс. Полезна е още за хора с болки в гърба и шията, защото по време на сън гръбначният стълб е удължен и сравнително изправен. Спането на една страна е препоръчително за хора със сънна апнея, защото поддържа отворени дихателните пътища. Честото спане „на една страна” обаче има един недостатък. По кожата на лицето от страната на която спите могат да се появят бръчки, поради притискането към възглавницата.

Поза „зародиш”

41% от хората спят във фетална позиция, което я прави най-популярна сред позите за сън. Отпуснатата поза „зародиш” (с леко приведен торс и свити в коленете крака), с позициониране на тялото на лявата страна, е особено подходяща за бременни жени. Тя подобрява циркулацията на кръвта и не позволява матката да се притиска към черния дроб, който се намира отдясно. Феталната поза е препоръчителна и за хора, които хъркат. Нужно е обаче те да внимават и да не се „прегърбват” прекалено, защото по този начин ще ограничат поеманото количество кислород. Ако страдате от артрит или болки в гърба, спете с прибрана към гърдите брадичка, изправен торс и възглавничка между коленете.

Избрахте ли полезна поза за сън? Ето как да повишите ефекта ѝ!

Пълноценен сън всяка нощ и повече енергия и продуктивност на следващия ден? Осигурете си ги, като комбинирате най-полезната и удобна за вас поза за сън със средство, повишаващо качеството и продължителността на нощната почивка. Доверете съня си на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът представлява природно средство за нормализиране на цикъла сън-бодърстване, улесняване на заспиването, подобряване на съня и редуциране на нощните събуждания. Виватонин Лека Нощ съдържа комбинация от хармонизатора на съня мелатонин и екстракт от лечебната билка Валериана. Чрез синергичното им действие, Виватонин Лека Нощ се грижи за добрия сън, премахва тревожността и напрежението, и подобрява настроението и концентрацията през деня.

borola

0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x