мелатонин

Нездравословно хранене, затлъстяване и безсъние са 3 фактора, намиращи се в доказана взаимовръзка. Това е заключението от редица проучвания на водещи здравни организации по света. В основата на този порочен кръг стои намалената секреция или недостатъчното набавяне на мелатонин. Това съединение е известно като хормон на съня или хормон на младостта, защото улеснява заспиването и действа антиоксидантно, а това са ключови фактори за поддържане на младостта.

Как специалистите обясняват взаимовръзката между посочените 3 фактора?

Връзката между неправилното хранене, затлъстяването и проблемите със съня се обяснява по следния начин: хората, които не се придържат към здравословно хранене или преяждат вечер са предразположени към безсъние, често събуждане нощем и недоспиване. Недоспиването води до хронична умора и отпадналост, а тези фактори правят хората по-склонни да консумират калорични храни и да пренебрегват препоръките за рационално хранене. Появява се затлъстяване и последващ стремеж към отслабване.

Каква е ролята на хормона мелатонин за избягване на последствията от този порочен кръг?

Храната, която консумираме може да ни осигури пълноценен сън, ако ни набавя достатъчно мелатонин. Той има ключова роля за качествения сън, защото нивата му в организма са най-високи вечер и именно това води до лесно и навременно заспиване.

Мелатонинът се произвежда от аминокиселината триптофан, която е незаменима, т.е. трябва да се приема с храната, защото организмът не може да я произвежда сам. Затова приемът на храни, богати на триптофан или мелатонин е сигурен начин за овладяване на различните нарушения на съня, а следователно и за намаляване на риска от затлъстяване и други здравословни проблеми.

Правилно хранене при безсъние – кои продукти са богати на триптофан и мелатонин?

Храни, чиято редовна консумация осигурява оптимален прием на триптофан и мелатонин са:

– череши – тези плодове са сред малкото източници на мелатонин в естествена форма, готов за ползване от организма

– банани – богати на триптофан, от който се произвежда мелатонин

– нахут – всички бобови култури осигуряват голямо количество аминокиселини, но именно нахутът съдържа най-много триптофан

– прясно мляко – не е случаен навикът на много хора да пият чаша мляко вечер, то също съдържа много триптофан

Като допълнение към храните, улесняващи заспиването, се препоръчва и прием на други естествени съставки за поддържане на съня. Диетата при безсъние трябва да включва и валериана. Тя е сред най-добре действащите лечебни растения за сън. Има успокояващ ефект и помага за пълноценен и продължителен сън, без нощни събуждания.

Къде можем да открием комбинацията от мелатонин и валериана?

Двете съставки са включени в природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night, който улеснява заспиването, продължителността и качеството на съня. Виватонин Лека Нощ е доказателство за това, че природните съставки са най-доброто “лекарство” за сън.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари