хранене преди сън

Хранене преди сън – всичко, което трябва да знаете за него, включително кои храни са полезни и кои не! Много хора пренебрегват влиянието на храненето преди сън върху качеството на почивката си. Някои храни могат да подобрят съня, докато други могат и да го нарушат. Важно е да разберем какво да ядем и какво да избягваме, за да се събудим свежи и заредени с енергия.

Хранене преди сън – влиянието, което оказва

Храните, които консумираме преди лягане, могат да повлияят на способността ни да заспиваме и на качеството на съня ни. Някои храни съдържат вещества, които подпомагат производството на мелатонин и серотонин – хормони, които регулират съня. Други храни могат да предизвикат киселини или да затруднят храносмилането, което води до неспокоен сън. А, сега, нека разберем повече за храненето преди сън!

Хранене преди сън – кои храни са позволени?

Естествено, тези, които подпомагат качествения сън. А, ето ги и тях:

  • Череши и черешов сок – черешите са естествен източник на мелатонин. Проучвания показват, че консумацията на черешов сок преди сън може да подобри качеството и продължителността на съня.
  • Мляко и млечни продукти – млякото съдържа триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин и мелатонин. Една чаша топло мляко преди лягане може да ви помогне да заспите по-лесно.
  • Банани – богати на магнезий и калий, бананите помагат за релаксиране на мускулите и подобряване качеството на съня. Те също така съдържат триптофан.
  • Бадеми – бадемите са отличен източник на магнезий, който играе важна роля за качеството на съня. Те също така съдържат здравословни мазнини, които подпомагат чувството на ситост през нощта.
  • Овесена каша – овесът е богат на мелатонин и сложни въглехидрати, които подпомагат производството на серотонин. Консумацията на овесена каша преди сън може да ви помогне да се почувствате спокойни и готови за сън.

Хранене преди сън – кои храни са забранени?

Естествено, има и храни, които са забранени за консумация преди сън или по-точно, не се препоръчват. А, ето ги и тях:

  • Кофеин – кафето, чайовете и шоколадът съдържат кофеин, който може да затрудни заспиването. Избягвайте тези напитки и храни поне 4-6 часа преди лягане.
  • Алкохол – въпреки че алкохолът може да ви накара да се почувствате сънливи, той нарушава цикъла на съня и намалява качеството му. Алкохолът също така може да предизвика дехидратация и нощни събуждания.
  • Тежки и мазни храни – тези храни изискват повече време и енергия за храносмилане, което може да доведе до дискомфорт и нарушен сън. Избягвайте пържени храни, бързо хранене и големи порции преди лягане.
  • Пикантни храни – пикантните храни могат да предизвикат киселини и стомашни разстройства, което може да наруши съня ви. Ако обичате пикантни храни, консумирайте ги по-рано през деня.
  • Сладки храни и напитки – захарта може да предизвика енергийни пикове и спадове, което затруднява заспиването и намалява качеството на съня. Избягвайте сладкиши, газирани напитки и захарни изделия преди лягане.

Храненето преди сън играе важна роля за качеството на съня и общото здраве. Изборът на правилните храни и избягването на тези, които могат да нарушат съня, е ключов за добрата почивка. Слушайте тялото си, хидратирайте се правилно и поддържайте балансиран режим на хранене, за да се събуждате свежи и готови за новия ден.

Хранене преди сън в комбинация с правилния продукт за качествена отмора

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night съдържа две ключови съставки: мелатонин и екстракт от Валериана.

  • Мелатонин – този хормон регулира цикъла на съня и ни помага да заспим по-лесно. Мелатонинът е естествен регулатор на биологичния ни часовник и е особено полезен при проблеми със заспиването.
  • Валериана – екстрактът от Валериана има успокояващ ефект върху тялото. Той намалява нервността и тревожността, които често са причина за безсъние.

Комбинацията от мелатонин и Валериана създава синергичен ефект, който осигурява хармоничен и спокоен сън. Мелатонинът подготвя тялото за сън, докато Валериана успокоява нервната система, като усилва ефекта на мелатонина.

Продуктът е достъпен в аптечната мрежа, както и онлайн. Можете лесно да го поръчате онлайн от електронен магазин MoMo www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари