биологичен часовник

Различията между двата пола при човека са ясно забележими и по отношение на съня и неговите качествени и количествени аспекти. Основна причина за тези различия са особеностите на т.нар. биологичен часовник при жените и мъжете. Той регулира специфичния цикъл сън-бодърстване, от който зависи в голяма степен кога ще ни се приспи вечер, кога ще се събудим сутрин и колко продължителен ще бъде сънят ни.

Имайки предвид колко силно е влиянието на биологичния часовник върху съня и колко зависим е биологичния часовник от половите особености, различията между количеството и качеството на съня при двата пола са напълно обясними. А ето и кои са те.

Сън и биологичен часовник – особености при жените и мъжете

Учени от университета МакГил в Монреал (Канада) посочват 5-те основни разлики между мъжете и жените по отношение на съня и състоянието на биологичния часовник:

1. Сънливостта вечер настъпва по-рано при жените. Това означава, че биологичният им часовник е леко изместен напред спрямо мъжкия и мозъчните сигнали за насочване към сън се подават по-рано вечер. Изчислено е, че женският биологичен часовник е с около 2 часа напред спрямо мъжкия.

2. При по-ранно лягане на мъжете им е много по-трудно да заспят. Тази особеност обяснява защо в много семейства, в които партньорите си лягат по едно и също време в по-ранен от стандартния час, мъжът прекарва по-дълго време буден.

3. Жените се будят по-лесно сутрин, дори преди звъна на алармата. По-ранното заспиване вечер естествено помага на жените да си набавят по-бързо необходимият сън и фазата на бодърстване да настъпи в по-ранен час сутрин.

4. Мъжете спят по-дълбоко и са по-склонни към успиване сутрин. Леко изоставащият биологичен часовник и по-късно настъпващата фаза на съня при мъжете е причина те да са по-подготвени за заспиване вечер и сънят им да е по-дълбок. Така представителите на силния пол статистически се успиват по-често сутрин.

5. Мъжете сънуват повече. Разликата е най-значителна в периода на менструация при жените. Хормоналните промени в женския организъм в този период водят до по-слаба секреция на мелатонин – хормона на съня. Този факт способства за влошаване качеството на съня в периода на менструацията. Тогава фазата на т.нар. дълбок сън (REM-фаза) при жените се съкращава, а сънищата се появяват именно във фазата на дълбокия сън.

Качествено природно средство за “сверяване” на биологичния часовник и подобряване на съня и при двата пола

И мъже, и жени, изпитващи хронични проблеми със съня, може да разчитат на природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за преодоляването им.

Виватонин Лека Нощ съдържа комбинация от две допълващи се съставки – мелатонин и екстракт от Валериана. Ефектът от приема на Виватонин се повишава във времето и помага за по-лесно заспиване вечер и постигане на по-дълъг и пълноценен сън, непрекъсван от нощни събуждания.

Виватонин Лека Нощ е природно средство за справяне с хронично безсъние и недоспиване, тревожност, разстройство на циркадния ритъм и др.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари