видове нарушения на съня

Има много различни видове нарушения на съня. Много от вас са се озовавали в леглото уморени и сънят така, и не е идвал. На сутринта се събуждате изтощени и не успявате да свършите нищо продуктивно. Ако имате нощи като тези, то разберете на какво се дължат те. В статията ще разгледаме всеки един от видовете нарушения на съня, за да разберете какъв е точно вашия, ако страдате от безсъние. А, за да спите добре, първото, което трябва да имате е правилна диагноза.

Най-известният от видовете нарушения на съня – безсъние

Този от видовете нарушения на съня се отнася до трудности при заспиване и/или поддържането на здрав, както и спокоен сън. Подобно състояние може да бъде причинено от стрес, безпокойство, хормонален дисбаланс, храносмилателни проблеми или дори може да бъде симптом на друго медицинско състояние. То всъщност може да създаде много проблеми и да влоши качеството на живот, причинявайки депресии, проблеми с концентрацията, раздразнителност, резки промени в настроението, покачване на тегло или намалена продуктивност.

Хронично е тогава, когато безсънието се получава редовно (3 или повече пъти) на седмица в продължение на поне един месец.

Интермитентно е тогава, когато има прекъсвания – т.е. безсънието се появява на редовни интервали.

Временно е, когато продължава само няколко нощи.

Сънна апнея

Сънната апнея се характеризира с паузи в дишането по време на сън и често е придружена от хъркане. В резултат на това, тялото получава по-малко кислород, докато спи и така се появят нощни събуждания, което може да доведе до липса на сън в дългосрочен план.

Парасомния

Парасомниите са разстройства, които включват необичайни движения и поведение по време на сън. А, видовете парасомнии са сомнамбулизъм, говорене/крещене по време на сън, кошмари, подмокряне, скърцане със зъби или стискане на челюсти, или резки движения с главата.

Синдром от видовете нарушения на съня – неспокойни крака

Синдромът на неспокойните крака се появява като непреодолима нужда да движите долните си крайници. Това желание понякога е придружено от усещане за изтръпване на краката. Подобни симптоми могат да се появят и през деня, но са най-чести през нощта, което може да попречи на нормалния сън.

Един от видовете нарушения на съня – хиперсомния

Хиперсомнията е повишена нужда от сън. Засегнатите обикновено не изпитват трудности при заспиване или запазване на съня си. Интересното тук е, че въпреки че тези хора спят достатъчно през нощта, страдат от повишена нужда от сън през деня. Терминът “хиперсомния” включва и рядкото хронично заболяване – нарколепсия, което причинява “пристъпи на сън”. Това означава, че засегнатите внезапно се чувстват изключително уморени и заспиват буквално за секунди.

Нарушения на циркадния ритъм – последният вид от нарушенията на съня, но не и по важност

Нарушенията на циркадния ритъм са проблеми с така наречения „вътрешен часовник на тялото“, който поддържа биологичните процеси в хармония. Цикълът продължава около 24 часа и се състои от време на събуждане и време на сън, основаващи се на цикъла светлина-тъмнина, съответно – през деня и нощта. Разликите във времето, когато пътувате или работата на смени (дневни и нощни) могат да причинят смущения в циркадния ритъм, което може да повлияе и на нормалния сън.

Всичко, от което се нуждаете за пълноценен сън в един продукт

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е натурален продукт, улесняващ заспиването, повишаващ продължителността и качеството на нощния сън. Една капсула от продукта осигурява необходимия на тялото ви мелатонин и екстракт от Валериана с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Продуктът е напълно безопасен и не предизвиква зависимост. Подходящ е за продължителна употреба, а приемът е удобен – по 1 капсула вечер от 30 до 60 минути преди сън.

Може да го откриете в аптечната мрежа или в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари